Waar ben je naar op zoek?

Hoe vermijd ik hittestress bij mijn melkkoeien?

Sectornieuws Sectornieuws23-6-2020

We hebben de afgelopen twee jaar zeer warme zomers gehad en ook nu schijnt de zon alweer volop! Tijdens warme dagen is het belangrijk om hittestress bij uw melkkoeien te voorkomen. Let ook te allen tijde op voor hittestress bij uw droge koeien, zo blijven zowel koe als kalf gezond. Via deze tips van onze specialisten vermijdt u hittestress bij uw melkkoeien.

Hittestress bij lacterende koeien

Hittestress kan ernstige gevolgen hebben voor uw koeien. Op korte termijn kunt u te maken hebben met een daling van de drogestofopname en een daling van de productie. Ook de uiergezondheid staat in deze periode onder druk. Op langere termijn komen de klauwgezondheid en de vruchtbaarheid zwaar onder druk te staan. Neem daarom deze voorzorgsmaatregelen en bereid uw koeien maximaal voor op deze moeilijke periode:

  • Voorzie voldoende vers en fris drinkwater (12cm open drinkbak lengte per koe).
  • Zorg voor voldoende verse lucht en  afkoeling. Ventilatoren zijn hiervoor de beste oplossing.
  • Voer 2x per dag indien mogelijk. Bij 1x per dag voeren kunt u beter ’s avonds voeren.
  • Voeg extra buffers toe aan het rantsoen onder de vorm van Rumibuffer.
  • Verhoog ook de energiedichtheid van uw rantsoen met MilkPower HF 180 om het verlies aan drogestofopname te compenseren.
  • Beweid bij voorkeur ’s avonds of ’s morgens tijdens de koelere periodes.

 

Tot slot is het zeer belangrijk om uw rantsoenaanpassingen vol te houden tot minimaal 10 dagen na de laatste dag van de hittestress. Met deze aanpak zullen uw koeien niet alleen minder last hebben van hittestress, maar zullen ze vooral veel sneller herstellen na de hittestressperiode.

Hittestress bij droge koeien en kalveren

Hittestress bij uw droge koeien kan negatieve gevolgen hebben voor de koe en haar ongeboren kalf. Een lagere voeropname en een minder goed werkende stofwisseling kunnen bij de droge koe te wijten zijn aan de blootstelling aan te hoge temperaturen. Dat kan dan vervolgens resulteren in een verlaagde weerstand, een kortere dracht en minder uierontwikkeling in de late dracht. Al deze zaken kunnen een negatieve invloed hebben op onder andere de darmontwikkeling van het ongeboren kalf en zorgen ook al snel voor een minder hoge biestkwaliteit na het afkalven.

Bij een minder hoge biestkwaliteit zal het kalf minder antistoffen via de biest binnenkrijgen, wat al snel ten koste zal gaan van de weerstand. Naast de biestkwaliteit is de darmgezondheid en darmontwikkeling ook belangrijk voor het kalf. In de laatste drie weken van de dracht worden de darmen van het kalf ontwikkeld. Heeft de droge koe in deze periode een van de eerdergenoemde gevolgen van hittestress, dan zullen de darmen van het kalf waarschijnlijk niet correct ontwikkeld worden en zal de doorlaatbaarheid van de darmwand niet optimaal functioneren. Bij een verminderde doorlaatbaarheid kunnen er minder antistoffen uit de biest door het kalf opgenomen worden, wat weer ten koste van de weerstand zal gaan.

Onderstaande tips helpen u om tijdens warme dagen uw droge koeien en hun kalfjes gezond te houden:

  • Controleer de drogestofopname van de droge koeien tijdens warme dagen en pas de kv-gift aan in functie van uw rantsoen. Overleg dit met uw accountmanager.
  • Voorzie minimaal 2 drinkpunten bij uw droge koeien en minimaal 12cm open drinkbak lengte per koe.
  • Voer nooit buffers of natriumbicarbonaat aan uw droge koeien, ook niet tijdens een periode van hittestress.
  • Voer minimaal 1x per dag vers voer aan uw droge koeien.
  • Vermijd broei. Indien er toch broei optreedt, maak dan gebruik van Selko TMR.
  • Plaats ook hier voldoende ventilatoren zodat het klimaat aangenaam blijft.
  • Melk de koe direct na geboorte volledig uit. Controleer de biestkwaliteit met een refractometer. Een BRIX van minimaal 23 is gewenst.
  • Bij meer dan voldoende biest van een hoge kwaliteit kan het in porties ingevroren worden. Dit kan gebruikt worden wanneer er onvoldoende biest of biest met een lage kwaliteit is.
  • Verstrek direct 3 à 4 liter biest van goede kwaliteit. Een kalf dient zeker 6 tot 8 liter biest in de eerste 12 uur te drinken.
  • Bij slappe kalveren kunt u direct na geboorte Vita Topfit door de melk mengen. Vita Topfit is rijk aan vitaminen/mineralen zoals Ijzer, Selenium en Vitamine E en B12.
  • Verstrek altijd vers drinkwater aan het kalf, eventueel aangevuld met Vita Elektrolyt voor extra smakelijkheid en ondersteuning van de zoutbalans.
  • In de warme periodes de stallen/iglo’s uitmesten om een goede hygiëne te waarborgen.

 

Met deze tips komt uw veestapel zeker de hittestress periode door! Indien u nog meer informatie wenst, kunt u ons steeds contacteren!

Afbeelding: hittestressactie
The Future Of Farming logo