Waar ben je naar op zoek?

Hittestress: zorg dat u voorbereid bent

Sectornieuws Sectornieuws22-5-2020

De twee afgelopen jaren hebben we veel periodes gehad van hittestress. We zien dat het aantal periodes van hittestress per jaar toenemen, maar ook dat de pieken in temperatuur steeds hoger worden en dat de periodes ook langer duren. Op een robotbedrijf zijn de gevolgen van hittestress nog erger dan op een traditioneel bedrijf. Wees dus goed voorbereid.

De gevolgen van hittestress

Bij hete temperaturen gaan koeien minder vreten en ook minder gaan liggen. Met andere woorden: hun dagelijkse routine is volledig verstoord. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat koeien minder vaak naar de robot komen. Er zijn minder melkingen per dag en er is een lagere drogestofopname. Dat bekent dat de productie onherroepelijk onderuit gaat. Bovendien zult u ook veel meer ophaalkoeien hebben. Naast het feit dat de melkproductie dus heel erg kan dalen, kunt u er ook nog heel wat extra werk bij krijgen. Al deze gevolgen blijven na de hittestressperiode bovendien nog lang nazinderen.

Hoe bereid ik me voor op hittestress?

Mits een goede voorbereiding en een goed aanpak in een periode van hittestress kunt u veel van deze zaken voorkomen. En voorkomen is altijd beter dan genezen. Met deze tips komen u en uw veestapel probleemloos door de hittestressperiode:

  • Voorzie voldoende vers en fris drinkwater (12 cm open drinkbak in de lengte per koe)
  • Zorg voor voldoende verse lucht en afkoeling. Ventilatoren zijn hiervoor de beste oplossing
  • Voer 2x per dag indien mogelijk. Bij 1x per dag voeren kunt u beter ’s avonds voeren
  • Voeg extra buffers toe aan het rantsoen onder de vorm van Rumibuffer
  • Verhoog ook de energiedichtheid van uw rantsoen met MilkPower HF 180 om het verlies aan drogestofopname te compenseren.
  • Voorkom broei in het rantsoen. Indien u toch last heeft van broei, gebruik dan Selko TMR
  • Zorg dat u al de nodige producten voor handen heeft op uw bedrijf. Zo kunt u tijdig handelen wanneer er hittestress optreedt

Tot slot is het zeer belangrijk om uw rantsoenaanpassingen vol te houden tot minimaal tien dagen na de laatste dag van de hittestress. Met deze aanpak zullen uw koeien niet alleen minder last hebben van de hittestress, maar zullen ze vooral veel sneller herstellen na de hittestressperiode. En u wordt bovendien beloond met minder ophaalkoeien.

Wilt u meer info? Neem dan gerust contact op met ons via info@forfarmers.be.