Waar ben je naar op zoek?

Hittestress: zorg dat u voorbereid bent

Advies van onze specialist Advies van onze specialist21-6-2021

De afgelopen twee jaar hebben we veel periodes gehad van hittestress. We zien niet alleen het aantal periodes van hittestress per jaar toenemen, maar we merken ook dat de pieken in temperatuur steeds hoger worden en dat de periodes langer duren. Wees dus goed voorbereid.

Wat zijn de gevolgen van hittestress?

Door de warmte gaan koeien minder vreten en ook minder gaan liggen. Met andere woorden, hun dagelijkse routine is volledig verstoord. Dat zorgt ervoor dat koeien minder vaak naar het voerhek komen en dus een lagere drogestofopname realiseren. Dat is uiteraard erg nefast is voor de productie. Deze gevolgen blijven ook na de hittestressperiode nog lang nazinderen. Denk daarbij ook aan de vruchtbaarheid en de invloed op uw afkalfpatroon.

Hoe bereid ik me voor op hittestress?

Mits een goede voorbereiding en een goede aanpak in een periode van hittestress kunt u veel problemen voorkomen. En voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Met deze tips komen u en uw veestapel probleemloos door de hittestressperiode:

1

Voorzie voldoende vers en fris drinkwater

12 cm open drinkbak lengte per koe.

2

Zorg voor voldoende verse lucht en afkoeling

Ventilatoren zijn hiervoor de beste oplossing.

3

Voer 2x per dag indien mogelijk

Bij 1x per dag voeren kunt u beter ’s avonds voeren.

4

Voeg extra buffers toe aan het rantsoen onder de vorm van Rumibuffer

Rumibuffer is voortaan beschikbaar in een Big Bag van 1000 kg tegen een zeer scherpe prijs. Heeft u interesse? Vul dan onderaan het formulier in en onze specialist neemt zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u onmiddellijk bestellen? Klik dan hier en contacteer onze besteldienst.

5

Verhoog ook de energiedichtheid van uw rantsoen met MilkPower HF 180 om het verlies aan drogestofopname te compenseren

Melkveehouder Nicolas Bavay gebruikt al een tijdje MilkPower om hittestress bij zijn koeien te vermijden. Benieuwd naar zijn ervaringen? Bekijk dan deze video!

6

Voorkom broei in het rantsoen

Indien je toch last hebt van broei gebruik dan Selko TMR.

7

Zorg dat u al de nodige producten voor handen heeft op uw bedrijf

Zo kunt u tijdig handelen wanneer er hittestress optreedt.

Tot slot is het zeer belangrijk om uw rantsoenaanpassingen vol te houden tot minimaal 10 dagen na de laatste dag van de hittestress. Met deze aanpak zullen uw koeien niet alleen minder last hebben van de hittestress, maar zullen ze vooral veel sneller herstellen na de hittestressperiode. En u wordt beloond met extra melk in de tank en een hogere factuur.

Wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met onze specialisten of onze klantendienst. U kunt ook vrijblijvend onderstaand formulier invullen en onze specialist neemt zo snel mogelijk contact met u op.

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens
The Future Of Farming logo