Waar ben je naar op zoek?

Hittestress bij koeien vanaf 21 graden

Wist u dat... Wist u dat...15-6-2022

Hittestress treedt niet alleen op tijdens die paar tropische zomerdagen met meer dan 30 graden. Zelfs bij een temperatuur van 21 graden en een hoge luchtvochtigheid (>80%) kunnen koeien hier al last van hebben. Dit geldt niet alleen voor de melkgevende koeien maar zeker ook voor droogstaande koeien en jongvee.

De eerste symptomen van hittestress

Als uw koeien last hebben van hittestress, dan is een verminderde ruwvoeropname het eerste dat opvalt. Ze gaan ook wisselvalliger eten en creëren een ander eetpatroon. Door de verminderde opname dalen de melkproductie en de gehaltes ook. Maar daarnaast krijgen de koeien een weerstandsdip waardoor de kans op uierontsteking toeneemt en de vruchtbaarheid vermindert.

Afbeelding: ff_Hittestress_005

Rantsoentips

Er zijn uiteraard heel wat zaken die u preventief kan aanpakken, te beginnen bij voeding.

  • Voorkom pensverzuring door de buffercapaciteit van uw rantsoen aan te passen. Voer dus gedurende de ganse zomerperiode buffer (Univit Buffer of RumiBuffer) ter ondersteuning. Tijdens perioden van hittestress verhoogt u de dosering.
  • Minimaliseer de negatieve effecten van hittestress en hou de melkproductie en het vetgehalte op peil door een extra geconcentreerde, veilige energiebron te voeren zoals MilkPower HF180 (pensbestendig vet).
  • Stimuleer de ruwvoeropname door regelmatig vers voer aan te bieden. Dit kan door vaker per dag of door ’s avonds te voeren, accepteer restvoer en verwijder dit dagelijks.

Deze tips helpen u al een pak verder maar het is zeer belangrijk dat u deze rantsoenaanpassingen tot zeven dagen na de hittestressperiode aanhoudt! Dan pas zal u volledig resultaat behalen. De productie en de gehaltes zullen veel sneller terug op peil zijn en bovendien zal zo goed als geen dip in de weerstand optreden.

Nog enkele praktische tips bij hittestress

Naast de aanpassing van het rantsoen zijn er nog andere zaken waarmee u de hittestress kan behandelen.

  • Zorg voor voldoende ventilatie in de stal door eventueel extra ventilatoren in te zetten en zijwanden of gordijnen te openen.
  • Tijdens hittestress neemt de vochtbehoefte toe van ongeveer 100 naar meer dan 200 liter per koe per dag. Zorg daarom voor goed toegankelijke en schone waterbakken met voldoende fris drinkwater. Controleer ook dagelijks of de drinkbakken schoon zijn.
  • Voeg Selko TMR toe aan het voer in de kuil en het voerhek. Zo is er minder kans op broei en blijft het voer smakelijk.
  • Weid de koeien bij warm weer bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds na het melken. Bij hele warme periodes is het verstandig de koeien ’s nachts te weiden. Het is erg belangrijk om vaste tijden van voeren en beweiden aan te houden.