Waar ben je naar op zoek?

Gezonde kalveren bij koud winterweer

Seizoensnieuws Seizoensnieuws1-11-2017

Bij koud weer vragen uw kalveren in de stal extra aandacht en aanpassing. Een goede watervoorziening, goede huisvesting en een hogere concentratie kunstmelk per liter is het advies van ForFarmers. Dit is belangrijk met het oog op gezonde, vitale kalveren. 

Een hogere concentratie kunstmelk

De omgevingstemperatuur heeft invloed op de energiebehoefte van het kalf. De energiebehoefte is afhankelijk van de geproduceerde warmte en het warmteverlies. Bij een koude buitentemperatuur heeft een kalf meer energie nodig om zichzelf warm te houden. Als het geen extra energie binnenkrijgt via de voeding, gaat ze extra lichaamsreserves verbranden en dat gaat ten koste van de groei. Wij adviseren u daarom om de kalveren een hogere concentratie kunstmelk per liter te verstrekken. Bij een temperatuur van -5°C is het advies om de concentratie kunstmelk met 25% te verhogen. Kalveren jonger dan drie weken hebben bij een temperatuur lager dan 10°C al extra energie nodig uit kunstmelk. 

Afbeelding: 0088_kalf drinkautomaat Vita

Watervoorziening

Naast een hogere concentratie kunstmelk per liter is ook aandacht voor de watervoorziening nodig. Kalveren nemen geen krachtvoer op zonder water. Bovendien hebben kalveren in koudere periodes extra water nodig om aan de vochtvoorziening te voldoen en de warmte te reguleren. Wij adviseren minimaal een half uur na het voeren van melk, lauw water te verstrekken, eventueel met elektrolyten, om de opname te stimuleren. Om warmteverlies van het jonge dier te beperken, is het daarnaast van belang dat het kalf warm en droog kan liggen. Dit betekent een tochtvrije ruimte met extra schoon en droog stro.