In de zomermaanden neemt niet alleen de temperatuur toe, ook het celgetal zien we op veel bedrijven stijgen. Warm weer en een hoge luchtvochtigheid vergroten de kans op uierontsteking. Uierontsteking is op de eerste plaats pijnlijk voor de koe, maar zorgt ook voor productieverlies. In deze FFlog geeft melkveespecialist Rob Rutgers tips waarmee je het celgetal ook in de zomermaanden onder controle kunt houden.
Wist je dat er bij een celgetal van 50.000 cellen/ml al sprake is van productieverlies? Je ziet wellicht nog niets aan de koe, toch kost het haar al extra energie om beginnende uierontsteking aan te pakken. Energie die ze niet kan benutten voor melkproductie of vruchtbaarheid. Het celgetal laten dalen met 50.000 cellen/ ml zorgt voor een stijging van 0,5 kg melk. Met de huidige melkprijs levert het verlagen van het celgetal al snel 75€ per koe/per jaar aan extra melkgeld op! Op een melkveebedrijf met 100 koeien is dit 7.500€ extra melkgeld per jaar.
Wanneer het celgetal oploopt tot boven 200.000 cellen/ml, komt ook de vruchtbaarheid van koeien onder druk te staan. Onderzoek toont aan dat het langer duurt voordat deze koeien hun eerste tocht vertonen, waardoor ook de tussenkalftijd oploopt bij een hoger celgetal (Nguyen, 2011).
Onze melkveespecialisten helpen je graag op weg met advies op maat. Neem voor meer informatie contact op met uw specialist, accountmanager, onze klantenservice of uw regionale ForFarmers dealer. We helpen je graag verder!
Melkveespecialist Brecht Vandendriessche geeft praktische tips voor de perfecte kuil van de eerste snede. Bekijk de FFlog hier!
Het is de schrik van elke robotmelker, een daling van het aantal bezoeken op de robot. En net dit zien we nu vaak in de praktijk. Hoe dit komt leggen we hier uit.
Contact opnemen
Inschrijven