Op het melkveebedrijf van Brookhuis had de melk een te hoge zuurtegraad door beschadiging van vetbolletjes, en dit door de lange afstand van de melkrobot naar de melkkoeltank. Bij warme melk treedt dit sneller op dan bij koude melk. Hierdoor kwam Brookhuis op het idee om de melk te koelen voordat het van de robot naar de tank gepompt wordt. Hij voorzag een roestvrijstalen behuizing met waterkoeling om de melkslangen waar de melk doorloopt. Daarnaast vindt er koeling plaats door warmte-uitwisseling met een grote oppervlakte omdat een melkleiding per kwartier door de koeling gaat.
De aanpassing blijkt succesvol: de zuurtegraad daalde van 0,9 naar 0,6. Brookhuis beschikte al over een voorkoeler. De melk wordt nu dus tweemaal voorgekoeld. Eerst kwam de melk met 17°C in de tank, nu met 11°C. Het geeft naast een lagere zuurtegraad ook een extra energiebesparing. Het gebruikte water (eigen bronwater) gaat als drinkwater naar de koeien. De benodigde hoeveelheid water kan Brookhuis zelf met een kraan instellen. Er is echter, samen met de tweede voorkoeler, nooit meer water nodig dan de koeien kunnen drinken.
Volgens de jury dus een prima idee dat toepasbaar is voor melkveebedrijven met een vergelijkbare situatie: een melkrobot op (grote) afstand van de melktank met voorkoeler.