Waar ben je naar op zoek?

Extra melkrobotkoeling wint Innovatiefondsprijs

Sectornieuws Sectornieuws21-3-2018

Via het Innovatiefonds stimuleren vakblad ‘Boerderij’ en Forfarmers agrarische ondernemers om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen. Half augustus heeft een onafhankelijke jury de ingezonden ideeën beoordeeld. Marcel Brookhuis, melkveehouder in Haren (Dld) won een aanmoedigingsprijs van 1000 euro voor zijn innovatie ‘melkrobotkoeling’.

Op het melkveebedrijf van Brookhuis had de melk een te hoge zuurtegraad door beschadiging van vetbolletjes, en dit door de lange afstand van de melkrobot naar de melkkoeltank. Bij warme melk treedt dit sneller op dan bij koude melk. Hierdoor kwam Brookhuis op het idee om de melk te koelen voordat het van de robot naar de tank gepompt wordt. Hij voorzag een roestvrijstalen behuizing met waterkoeling om de melkslangen waar de melk doorloopt. Daarnaast vindt er koeling plaats door warmte-uitwisseling met een grote oppervlakte omdat een melkleiding per kwartier door de koeling gaat.

De aanpassing blijkt succesvol: de zuurtegraad daalde van 0,9 naar 0,6. Brookhuis beschikte al over een voorkoeler. De melk wordt nu dus tweemaal voorgekoeld. Eerst kwam de melk met 17°C in de tank, nu met 11°C. Het geeft naast een lagere zuurtegraad ook een extra energiebesparing. Het gebruikte water (eigen bronwater) gaat als drinkwater naar de koeien. De benodigde hoeveelheid water kan Brookhuis zelf met een kraan instellen. Er is echter, samen met de tweede voorkoeler, nooit meer water nodig dan de koeien kunnen drinken.

Volgens de jury dus een prima idee dat toepasbaar is voor melkveebedrijven met een vergelijkbare situatie: een melkrobot op (grote) afstand van de melktank met voorkoeler.

Afbeelding: Innovatieprijs_Marcel_Brookhuis

Innovatiefonds

Heeft u ook zo’n goed idee? Eentje waarvan u denkt: “Dit is het!”. Een idee waar niet alleen uzelf maar de hele sector profijt van kan hebben?

Met de ‘Boerderij ForFarmers Innovatieprijs’ stimuleren Boerderij en ForFarmers agrarische ondernemers om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen. Hoe? Door tweemaal per jaar twee innovaties financieel te ondersteunen zodat de innovaties verder ontwikkeld kunnen worden.

Jaarlijks wordt maximaal 20000 euro voor innovaties beschikbaar gesteld. De beoordelingscommissie kan een innovatie in drie categorieën indelen:

  • Categorie 1: een baanbrekend idee; wordt beloond met 5000 euro
  • Categorie 2: de prestigeprijs; wordt beloond met 2500 euro
  • Categorie 3: de aanmoedigingsprijs, wordt beloond met 1000 euro

Bekijk de website van het Innovatiefonds.