Waar ben je naar op zoek?

Een smakelijke herfstkuil met SiloSolve®FC

Seizoensnieuws Seizoensnieuws1-8-2020

Als gevolg van de droge zomer, wordt er nu veel stikstof nageleverd. Ook hebben veel percelen de afgelopen weken nog een aanzienlijke drijfmestgift ontvangen. Herfstgras wordt vaak in een jong en bladrijk stadium gemaaid. In de herfst is de suikeropbouw ook lager door minder zon en kortere dagen. Hierdoor heeft het gras een hoog ruw eiwitgehalte en een laag suikergehalte. Dit maakt het inkuilproces moeilijker.

Minder goede conservering, meer ammoniak

Een laag suikergehalte zorgt voor een minder goede conservering. De pH-waarde (zuurtegraad) in de kuil daalt minder snel en minder diep dan gewenst. Als resultaat wordt er een groter gedeelte van het in de kuil aanwezige ruw eiwit omgezet in ammoniak en neemt de eiwitkwaliteit af. Dit heeft een negatief effect op de smakelijkheid van het kuilgras. Ook kan er bij een natter gewas sprake zijn van een grotere hoeveelheid ruw as in de kuil. Door een hogere belasting met schadelijke bacteriën neemt het risico op een minder goede conservering nog eens extra toe. Juist omdat de eiwitgehalten in het najaar extra hoog zijn is een inkuilmiddel aan te bevelen.

Inkuilmiddel SiloSolve®FC

Inkuilmiddel SiloSolve®FC versnelt de pH-daling en stimuleert een goede conservering en is dus ideaal voor het behouden van een smakelijke herfstkuil.