Waar ben je naar op zoek?

De tien geboden voor een goede graskuil

Advies van onze specialist Advies van onze specialist1-1-2022

Tijdens het inkuilen treden er onvermijdbare verliezen op. Dit gebeurt niet alleen al op het veld maar ook onder het plastic en tijdens het uitkuilen. Deze verliezen tussen maaien en voeren kunnen oplopen tot wel 30%! Het beperken van deze verliezen is de eerste winst.  Met behulp van deze 10 tips kunt u zowel uw ruwvoerkwantiteit als -kwaliteit verbeteren.

1

Goed grasland is de basis!

Dit betekent minimaal 80% goede grassen, geen mollen en geen oud gras (overjarig of rest van vorige snede). Ontdek hier onze Topgrass-mengsels.

2

Juiste bemesting en verdeling

Stem de bemesting af op het gewenste doel van de graskuil en bemest zo correct mogelijk.

3

Maaien

Maak vooraf een bewuste planning over het jaar en zorg ook zeker voor een goede afstemming met de loonwerker. Na de 1e snede heeft kalendermaaien (elke 4-5 weken) de voorkeur omdat u daarmee kwaliteit kunt behouden. Gras groeit uit gras, dat betekent dat met een minimale maaihoogte van 7cm sneller hergroei optreedt, zeker bij grasklaver.

4

Veldperiode

Streef een korte veldperiode na, maximaal 48 uur. Schud bij twijfel niet! Voor een optimale conservering is een droge stof percentage van 40-45 % nodig.

5

Harken

Schoon harken betekent de juiste balans tussen geen restvoer in het land en vervuiling vanuit grond.

6

Gebruik inkuilmiddel

Gebruik Silosolve®FC als kuilverbeteraar wanneer aan de bovenstaande randvoorwaarden is voldaan.

7

Investeer in voeropslag

Voldoende (> 15 maand), flexibel (denk in partijen), lengte (van belang bij het verdelen tijdens inkuilen en voersnelheid bij het uitkuilen), juiste ligging (opening op het noordoosten).

8

Inkuilen

Verdeelcapaciteit bepaalt aanvoer tijdens inkuilen. Het gewicht op de kuil = min. 50% van aanvoer/uur. Dit betekent dat bij 20 ton aanvoer er 10 ton op de kuil moet om aan te rijden.

9

Kuil afdekken

Kuil direct afsluiten. Een onderfolie geeft goede resultaten. Bij voorkeur zand erop (gewicht).

10

Uitkuilen

Een glad snijvlak is noodzakelijk bij uitkuilen. Geen begroeiing om de kuil, geen restvoer rond de kuilen (schimmel infectiedruk).

Interesse in SiloSolve of een vraag voor onze ruwvoerspecialist? Stel ze hier!

Wenst u graag meer informatie? Of wenst u SiloSolve te bestellen? Neem dan meteen contact op met onze ruwvoerspecialist door onderstaand formulier in te vullen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens