Waar ben je naar op zoek?

De robotspecialist: onmisbaar op jouw melkrobotbedrijf!

Advies van onze specialist Advies van onze specialist18-1-2023

ForFarmers bewijst deze stelling met de Robot Ready aanpak, de totaalaanpak voor robotmelkers. Een belangrijke en onmisbare pijler in deze aanpak zijn onze robotspecialisten. Dankzij hun kennis en ervaring slagen ze er, samen met de robotmelkers, in om tot de beste resultaten te komen. Ze geven advies over de ruwvoerkeuze, helpen bij de keuze van het rantsoen en zoeken naar een passend krachtvoer.

Zo werd ook RoboLac geïntroduceerd, een specifiek krachtvoer voor robotbedrijven, waarmee we ondertussen al veel goede resultaten kunnen voorleggen. Hieronder vertelt onze robotspecialist Sam Peeters wat dit ook voor jou kan betekenen.

Sam, stel jezelf en het robotteam van ForFarmers eens kort even voor:

“Het team bestaat uit 3 robotspecialisten, waarvan ik er zelf één ben. Ik werk in de regio Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Mijn collega Guy Verhulst neemt de regio Oost- & West-Vlaanderen voor zijn rekening en collega Michaël Strubbe heeft zijn werkgebied in Wallonië en Noord-Frankrijk.

Jouw melkveespecialist kan een beroep doen op de robotspecialist tijdens de verschillende fases: oriënteren, opstarten, optimaliseren en/of monitoren.”  

Hoe pakken jullie de bedrijfssituatie bij de boer nu aan?

  • We stellen samen met de boer een speciaal begeleidingsprogramma samen;
  • We maken een analyse van alle robotdata;
  • We lopen voorop in het begeleiden van robotmelken met beweiding;
  • En we hebben een solide kennis van ruwvoer, management, kennis over de instellingen van alle robotmerken en diverse voerstrategieën.

Kortom, wij proberen met het robotteam vooral onze robotmelkers te ontzorgen. Dit door een doelgerichte begeleiding met de juiste mensen en de juiste hulpmiddelen voor elke specifieke bedrijfssituatie.”

Sam, je sprak zonet over hulpmiddelen voor robotmelkers. Kun je deze eens verder toelichten?

“ForFarmers heeft een eigen uniek hulpmiddel ontwikkeld om het robotmelken te monitoren: Het Robot Analyse Programma (RAP) maakt van alle data van de melkrobot praktisch toepasbare informatie en kan voor elke melkrobot worden ingezet. Dit vergemakkelijkt het werk van de boer en van de robotspecialisten”, besluit robotspecialist Sam Peeters.

Afbeelding: Robot ready

Effect in de praktijk

Je bent nu al een aantal jaren werkzaam als robotspecialist bij ForFarmers, zie je het effect van de robot aanpak van ForFarmers in de praktijk?

“In de jaren dat ik als robotspecialist actief ben, heb ik samen met mijn klanten al zeer mooie stappen kunnen zetten. Dat de robotaanpak van ForFarmers werkt in de praktijk zien we ook op basis van een vergelijking met de landelijke gemiddeldes van CRV”, vertelt Sam. “Met een langjarige gemiddelde melkprijs van 43 eurocent, levert robotmelken met ForFarmers 175 euro per koe per jaar extra op. Voor een bedrijf met 100 melkkoeien betekent dit 17.500 euro extra melkopbrengst per jaar. We streven naar het maximale rendement uit robotmelken voor onze klanten.”

Afbeelding: 20230104 Actueel kudde prestaties
Actueel kudde prestaties