Waar ben je naar op zoek?

De nieuwe maïsoogst is binnen. Maar welk effect heeft dit nu op uw koeien?

Sectornieuws Sectornieuws25-10-2019

Elk jaar opnieuw is het binnenhalen van de maïsoogst toch wel even spannend. Gaan mijn kuilen wel vol liggen? Zal de kwaliteit goed zijn? En vooral, welk effect heeft de nieuwe maïs nu op mijn koeien? Met Pens Stimulator+ schakelen uw koeien zorgeloos tussen de oude en nieuwe maïskuil.

Zeer veel variatie

Zeer typerend voor 2019 is dat de maïs zeer variabel is, en dit zowel qua opbrengst als qua kwaliteit. In sommige regio’s bulken de kuilen uit, terwijl er enkele dorpen verder over een tekort gesproken wordt. Maar ook in de kwaliteit zit evenveel variatie. Zware zetmeelmaïs wordt afgewisseld met maïs waar nauwelijks graan te bespeuren is.

Het effect op de koeien

Wanneer je nieuwe maïs inpast in het rantsoen gaat dit toch wel gepaard met heel wat aanpassingen voor uw koeien. Tijdens deze aanpassing worden rantsoenen scherper en is er meer kans op pens– en darmverzuring. Door een overmatige fermentatie van koolhydraten (bv. als gevolg van pensverzuring of een niet goed uitgebalanceerd rantsoen) raakt de darmwand beschadigd. Bacteriën en gifstoffen vanuit de darm kunnen dan rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomen en veroorzaken ontstekingsreacties. Denk hierbij aan de uiergezondheid maar ook aan de klauwen of dikke hakken. Al deze zaken zorgen ervoor dat de koeien lomer worden en dus minder naar de robot lopen. Dat leidt uiteindelijk tot een lagere productie.

Pens Stimulator+ zorgt voor een vlotte overgang

Pens Stimulator+ bevat een specifieke gistcultuur, B-vitamines en antioxidanten. Pens Stimulator+ stimuleert het immuunsysteem, gaat ontstekingsreacties tegen en vermindert hierdoor aanzienlijk de kans op een lekkende darm. De natuurlijke antioxidanten remmen daarbij nog de schadelijke werking van bacteriën en gifstoffen, indien er al sprake is van een lekkende darm. Al deze zaken zorgen voor een betere pens- en darmgezondheid. Daardoor zijn de koeien gezonder en dit resulteert in meer melkingen. Praktijkresultaten tonen bovendien aan dat het inzetten van Pens Stimulator+ een stijging van 0,75 kg melk per koe per dag oplevert.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan gerust contact op met ForFarmers via info@forfarmers.be of via +32 (0)51 33 57 60.