Waar ben je naar op zoek?

De maïsrassen van ForFarmers, door de ogen van de ruwvoerspecialist

Advies van onze specialist Advies van onze specialist18-2-2022

Maïs is naast gras de belangrijkste ruwvoerteelt op elk melkveebedrijf, daarom schenkt ForFarmers ook veel aandacht aan de maïsrassen. Onze ruwvoerspecialist licht graag onze rassen even aan u toe.

Stel jezelf kort nog eens even voor?

Afbeelding: Foto Jordi Vanminsel_inline

Ik ben Jordi Vanminsel, woonachtig in Maaseik, opgegroeid op een melkveebedrijf waar ik de passie voor de ruwvoerteelt & melkveehouderij heb meegekregen. Sinds 2021 ben ik actief binnen ForFarmers als ruwvoerspecialist.

Het doel van onze ruwvoeraanpak is om meer melk uit het ruwvoer te krijgen op een melkveebedrijf! De maïs speelt hier een zeer belangrijke rol in, daarom besteden we binnen ForFarmers dus ook zeer veel aandacht naar het zoeken van de beste maïsrassen voor onze klanten.

Benieuwd naar onze maïsrassen folder van 2022? Bekijk het hier!

Bekijk de folder

Waarop focust ForFarmers tijdens het samenstellen van de maïsrassenkeuze?

ForFarmers focust bij de keuze van de maïsrassen op de behoefte van de koe en het rantsoen. Het zetmeelgehalte en de verteerbaarheid van onze maïsrassen zijn onze belangrijkste aandachtpunten, de VEM-waarde per kilogram droge stof is dus zeer belangrijk voor ons.

Voor onze klanten vinden we het ook belangrijk dat de maïsrassen hoge opbrengsten en oogstzekerheid hebben. De gezondheidskenmerken (builenbrand, stengelrot, legering) zijn daarom ook een essentieel aandachtspunt in onze selectie. Al onze maïsrassen scoren hier dan ook bovengemiddeld op.

Kortom kun je dus stellen dat onze maïsrassen focussen meer melk halen uit de maïskuil!

Jullie hechten veel belang aan verteerbaarheid van de maïsrassen, waarom net?

De NDF-verteerbaarheid is een parameter waarmee je de verteerbaarheid van de restplant (stengel en bladeren) kan meten. Bij een goede afrijping zit er in het zetmeelgehalte geen grote verschillen tussen maïsrassen. In de NDF-verteerbaarheid kan dit variëren van 40 tot 60 procent. Deze variatie kan zorgen voor een kuil met lage of hoge VEM-waardes.

Een verhoging van de NDF-verteerbaarheid van 1% leidt al snel tot 15 VEM per kg droge stof extra in uw maïskuil. In een typisch Vlaams rantsoen met 8kg DS uit maïs betekent dit al snel 0,25l melk extra/koe/dag. Een hoge NDF-verteerbaarheid zorgt er dus voor dat uw koe de maïs zeer goed kan benutten. Een koe haalt dus meer melk uit maïs met een hoge NDF-verteerbaarheid.

Hoe scoren de rassen van ForFarmers op de rassenlijsten?

  • Al onze rassen scoren opnieuw bovengemiddeld op de rassenlijsten. De LG 31.211 (FAO 200) scoort dé hoogste waarde in VEM/kg DS op de Nederlandse rassenlijst.
  • Het ras SY Skandik (FAO 215) heeft de beste gezondheidskenmerken en combineert dit met uitstekende voederwaarden.
  • Ons nieuwste ras LG 31.217 (FAO 220) komt in zijn 1ste jaar op de Belgische rassenlijst meteen helemaal als nummer 1 te staan! LG 31.217 combineert dé hoogste droge stof opbrengsten met uitstekende cijfers voor de voederwaarden. Dit resulteert in dé hoogste VEM-opbrengst per hectare.
    LG 31.217 is de top-maïs in zijn segment!!
  • In het latere segment scoort de LG 31.280 (FAO 235) de hoogste cijfers voor zowel zetmeetgehalte, verteerbaarheid en VEM/kg droge stof. Dit in combinatie met bovengemiddelde opbrengsten zorgt ervoor dat de LG 31.280 zeer hoge opbrengsten kan leveren met uitstekende kwaliteit in de kuil.

Wilt u meer weten?

Heb je een vraag over onze maïsrassen? Stel je vraag aan onze ruwvoerspecialist via onderstaand formulier. Hij helpt u graag verder!
Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens