Cookies Wij gebruiken cookies om de website optimaal te laten functioneren en om in te spelen op de informatiebehoefte van onze bezoekers. Door gebruik te maken van onze website stemt u in met het plaatsen van cookies. Lees meer hierover in onze privacy- en cookieverklaring.
Waar ben je naar op zoek?
Nieuws, kennis en advies

De favoriete familierecepten van de ForFarmers Ladies Day

Sectornieuws Sectornieuws9-7-2019

Op dinsdag 18 juni organiseerde ForFarmers een Ladies Day, die helemaal in het teken van 'voeding' stond. Naar aanleiding van dat thema, vroegen we aan alle dames om hun favoriete familierecept even met ons te delen. We hebben er enkele uitgepikt. Veel kookplezier en daarna: smakelijk!

Vislasagne met prei

Afbeelding: vislasagne

Wat heb je nodig?

100 gram boter, 75 gram bloem, 1 liter visbouillon (2 visbouillonblokjes + 1 liter water), 1/2 bakje dille (15 gram) fijngesneden, 4 preien gewassen, 250 gram mascarpone, 400 gram plakjes lasagne verdi, 1/2 kg kabeljauwfilet, 200 gram gerookte zalm in stukjes, 250 gram roze garnalen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Smelt voor de bechamelsaus 75 gram boter in een pan. Voeg de bloem toe en laat al roerend 5 minuten garen. Voeg de bouillon geleidelijk aan toe wanneer de bloem begint te kleuren. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten koken. Roer regelmatig. Voeg de dille toe en breng op smaak met peper en zout.

Snijd de prei in halve ringen. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de prei drie minuten op laag vuur. Meng de mascarpone erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe. 

Schenk een dunne laag bechamelsaus in de ovenschaal, bedek met lasagnebladen en daarop een derde deel van de prei, de kabeljauw en een beetje bechamelsaus. Bedek met lasagnebladen en daarop een derde deel van de prei, de gerookte zalm en een beetje bechamelsaus. Bedek met de rest van de lasagnebladen, het restje prei, de garnalen en de rest van de bechamelsaus. Bak 35-40 minuten in de oven.

Mousse van frambozenyoghurt

Afbeelding: frambozenmousse

Wat heb je nodig?

(voor 4 personen)

250 gram frambozen, 4 dl platte kaas, 2 gelatineblaadjes, 2 dl slagroom, 130 gram suiker, verse munt om te garneren

Bereiding

  • Mix de helft van de frambozen met de suiker en warm de puree zachtjes op
  • Week de gelatineblaadjes in ijskoud water en pers ze goed uit. Meng de gelatine door de warme frambozenpuree en laat alles afkoelen tot kamertemperatuur
  • Meng de frambozenpuree met de platte kaas. Klop de slagroom stijf en spatel de slagroom onder de yoghurt-frambozenmengeling
  • Schik de overige frambozen in 4 à 6 dessertglazen en giet de mousse in de glazen. Laat de mousse van de frambozen-yoghurt minimum 4 uur opstijven in de koelkast
  • Werk af met een blaadje munt

 

Pompoenschotel

Afbeelding: pompoenschotel

Wat heb je nodig?

500 gram pompoen (butternut), 50 gram spekblokjes, 1 blik gepelde tomaten, aardappelen, 100 gram gemalen kaas

Bereiding

Hak de pompoen in kleine vierkantjes. Bak de spekblokjes in de pan. Voeg er de pompoenblokjes aan toe tot ze zacht zijn. Ondertussen maak je de aardappelpuree klaar.
Wanneer de blokjes zacht zijn, plet je ze met een aardappelstamper. Giet er het blik gepelde tomaten bij en roer alles door mekaar. Laat nog 5 minuten verder stoven.
Doe de puree in een ovenschotel en giet er de tomaten-en pompoenbereiding bovenop. Werk af met gemalen kaas. Plaats de schotel 15 minuten in de oven (of 5 minuten in de microgolfoven) en je hebt een heerlijke pompoenschotel.

TIP: kleine kinderen zijn er dol op en je kan de schotel vooraf bereiden als je bezoek hebt.

Kip-rijstpannetje

Afbeelding: kiprijstpannetje

(voor 4 personen)

Wat heb je nodig?

250 gr rijst, 1 middelgrote ui, 1 groene, 1 rode en 1 gele paprika, 1 vleestomaat, 4 kipfilets, 1 teentje knoflook, olie, boter, peterselie, paprikapoeder, peper en zout

Bereiding

Kook de rijst beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snipper de uit, snijd de paprika in reepjes, ontvel de tomaat en snijd in blokjes. Snijd de kipfilets in grove stukken en pel de knoflook.
Verhit de olie in een grote koekenpan, voeg de stukjes kip toe en bak 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit en breng het vlees op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Neem het uit de pan en houd het warm.
Smelt de boter in de zelfde pan, voeg de ui en paprika toe en laat op een laag vuurtje 5 minuten bakken. Voeg de rijst en de tomatenblokjes toe en breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Leg de stukjes kipfilet erop, doe het deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuurtje +/- 10 minuten gaar worden.
Was de peterselie, verwijder de steeltjes en hak ze fijn. Strooi dat voor het serveren op het gerecht.

Advocaat

Afbeelding: advocaat

Wat heb je nodig?

Geëvaporeerde melk Nestlé (rode etiket vol 385 ml), 1/2 kg fijne kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 10 eierdooiers, 150 gram alcohol 90° of 95° (is ongeveer 175 ml alcohol van 95°)

Bereiding

Mix de eierdooiers, suiker en vanillesuiker gedurende 5 minuten. Voeg vervolgens de melk eraan toe en mix nog eens 7 à 8 minuten. Roer de alcohol een beetje per beetje eronder. Doe de advocaat in 1 grote of in kleine bokaaltjes die je met een deksel kan afsluiten. Laat vervolgens een dag staan.

Appeltaart op grootmoeders wijze

Afbeelding: appeltaart

Wat heb je nodig?

10 soeplepels zelfrijzend bakmeel, 10 soeplepels suiker, 6 soeplepels melk, 6 soeplepels zonnebloemolie, 2 eieren, boter, appels

Bereiding

Alle ingrediënten goed mengen in een kom. Giet vervolgens het mengels in een bakvorm en beleg het geheel met schijfjes appel. Bak daarna het geheel 20 minuten in de oven op 180°. Meng vervolgens 50 gram gesmolten boter, 5 soeplepels suiker en 1 ei. Giet dit mengels over de appeltaart en bak nog eens 20 minuten.

Rosbief in zoutkorst met olijfolie

Afbeelding: rosbief

Wat heb je nodig?

(voor 6 personen)

Voor de rosbief: 1 kg rosbief, 7 eiwitten, 1 kg grof zeezout, 1 handvol bloem, 200 gram hooi, 5 takjes rozemarijn, 10 takjes tijm

Voor de olijfoliesaus (dag voordien maken): 300 ml olijfolie, 6 gedroogde tomaten op olie, 10 ontpitte zwarte olijven, 1 eetlepel kappertjes, 1 geperste citroen, 3 eetlepels gehakte peterselie, 2 gepelde tomaten in blokjes gesneden, 1 eetlepel oregano, zout en peper, 2 teentjes geperste look

Bereiding

Doe zout en peper op het vlees en bak het aan. Klop de eiwitten los en meng dat met grof zeezout en bloem. Leg het hooi in een braadslede, samen met een paar takjes tijm en rozemarijn. Leg vervolgens het vlees op het hooi.Leg daarna de overige rozemarijn en tijm op het vlees. Dek daarna het geheel af met het zoutmengsel. Steek de braadslede in een voorverwarmde oven van 200°C, gedurende 25 à 30 minuten. Haal daarna de braadslede uit de oven en klop de zoutkorst los.

Olijfoliesaus: Snij de gedroogde tomaten en olijven fijn. Meng vervolgens de gedroogde tomaten en de olijven met de andere ingrediënten en giet de saus over het vlees.