Waar ben je naar op zoek?

Blik je mee terug op de workshop 'Kwalitatief ruwvoer'?

Sectornieuws Sectornieuws11-1-2023

Intussen ligt de 1e editie van de ForFarmers-workshop van de Dairy Academy al even achter ons. Het werd een interactieve dag: we leerden van elkaar en met elkaar, door het delen van praktische ervaringen. Vanuit ForFarmers reikten we enkele handvaten aan om de doelstelling “Meer melk uit ruwvoer” komend jaar op jouw bedrijf te behalen. 

Het belang van kwalitatief ruwvoer

Afbeelding: 20221108 Dairy Acadamy (1)

In het theoretische voormiddaggedeelte gingen we dieper in op het belang van ruwvoerkwaliteit en het mengproces. Zeker gezien de huidige tendensen op de grondstofmarkt, loont het des te meer om te investeren in kwalitatief ruwvoer. Het startschot wordt hiervoor binnenkort reeds gegeven: binnen circa anderhalve maand wordt het bemestingsseizoen namelijk op gang getrapt! Een correct bemestingsplan resulteert in een goed ruw eiwitgehalte van de voordroogkuil, met een besparing in eiwit-aankoop tot gevolg.

Kwalitatief ruwvoer moeten we vervolgens ook op een goede manier in de koe krijgen. Het eigenlijke mengproces speelt hierbij een sleutelrol. Tijdens de workshop bleek dat iedereen hier een eigen methode voor ontwikkelt. Verschillende manieren zijn mogelijk, maar belangrijk is om deze op een correcte manier te gaan beoordelen.

In de praktijk...

De link naar het praktisch namiddaggedeelte wordt hierbij vlot gelegd. We gingen de boer op, en gebruikten er verschillende tools om het rantsoen en de eigenlijk benutting door de koe te evalueren. 

De schud box helpt ons om de mengkwaliteit van het rantsoen na te gaan. Velen onder jullie hadden een eigen rantsoen meegebracht: tijdens het schudden en beoordelen hiervan, bleek dat er vaak nog wat verbetering mogelijk is. Het gevoerde rantsoen moet vervolgens ook optimaal worden opgenomen en verteerd door de koe. Via verschillende koe signalen en het zeven van de mest, kunnen we ook deze stappen gaan beoordelen. Een koe liegt namelijk nooit! 

mest zeven
Via het zeven van de mest kan je verschillende koesignalen waarnemen
schudbox
De schud box helpt ons om de mengkwaliteit van het rantsoen na te gaan