Waar ben je naar op zoek?

Biestbewaring en -winning tijdens zomermaanden

Tips For Farmers Tips For Farmers16-3-2018

In de zomer is het nodig dat u extra aandacht besteed aan uw biestwinning en -bewaring. Velen onderschatten namelijk het snel ontstaan van bacteriën en de nadelige gezondheidseffecten daarvan.

Wist u bijvoorbeeld dat zelfs gekoelde biest vaak zoveel bacteriën bevat dat kalveren er ziek van kunnen worden? Of dat de bacteriën zich per uur verdubbelen bij temperaturen boven de 25 graden? Als uw kalveren de bacterieel vervuilde biest (biest met een te hoog kiemgetal) krijgen, nemen ze minder goed antistoffen op. Dat verhoogt het risico op ziekte, een trage groei en latere productiederving. Maar geen nood, we geven u enkele tips mee!

1

Biestwinning: hygiënisch werken

  • Melkt u met de hand? Maak de uiers dan goed schoon, melk met schone handen en doe de melk in een schone emmer.
  • Zorg ook bij een minimelker voor een schoon apparaat en een schone emmer.
  • Let bij robotmelken op de hygiëne van de slang waar separatiemelk uitkomt. Deze ligt vaak ondergronds en bij sommige merken is geen reiniging voorzien. Controleer ook of de spenen goed schoongemaakt worden.
2

Biestbewaring: schoon en koel

  • Bewaar de biest in een schone emmer.
  • Dek de emmer af tegen vliegen en dergelijke.
  • Bewaar de biest zo koel mogelijk: in de koelkast of leg kleine flesjes bevroren water in de biestemmer.
3

Biest voeren: goede kwaliteit en verwarmd

  • Voer de biest binnen twee dagen. Zorg dat die schoon is opgevangen, gekoeld bewaard en van goede kwaliteit is. U kan dit meten via een biestmeter.
  • Gebruik een schone speen en speenfles om de biest toe te dienen.
  • Voer warme biest (40°C) en warm de biest op via au-bain-marie of met een elektrische weerstand in het water (vanwege hygiëne).
4

Aandacht voor droge koeien

Denk naast biestmanagement zeker ook aan uw droogstandmanagement. Op warme dagen hebben hebben droge koeien meer kans op hittestress. Dit veroorzaakt een slechtere biestkwaliteit en kalveren blijven achter in ontwikkeling en worden minder fit geboren. Zorg er daarom voor dat droge koeien voldoende droge stof opnemen. Geef ze onbeperkt fris en smakelijk voer en zorg ervoor dat er onbeperkt fris drinkwater beschikbaar is.

The Future Of Farming logo