In de zomer is het nodig dat u extra aandacht besteed aan uw biestwinning en -bewaring. Velen onderschatten namelijk het snel ontstaan van bacteriën en de nadelige gezondheidseffecten daarvan.
Wist u bijvoorbeeld dat zelfs gekoelde biest vaak zoveel bacteriën bevat dat kalveren er ziek van kunnen worden? Of dat de bacteriën zich per uur verdubbelen bij temperaturen boven de 25 graden? Als uw kalveren de bacterieel vervuilde biest (biest met een te hoog kiemgetal) krijgen, nemen ze minder goed antistoffen op. Dat verhoogt het risico op ziekte, een trage groei en latere productiederving. Maar geen nood, we geven u enkele tips mee!
Denk naast biestmanagement zeker ook aan uw droogstandmanagement. Op warme dagen hebben hebben droge koeien meer kans op hittestress. Dit veroorzaakt een slechtere biestkwaliteit en kalveren blijven achter in ontwikkeling en worden minder fit geboren. Zorg er daarom voor dat droge koeien voldoende droge stof opnemen. Geef ze onbeperkt fris en smakelijk voer en zorg ervoor dat er onbeperkt fris drinkwater beschikbaar is.
Dat biest de behandeling van een blokje goud verdient, weten we ondertussen allemaal. Maar hoe gebeurt dit nu op robotbedrijven? Waar moet u op letten?
Typische verschijnselen van hittestress bij uw koeien zijn een lagere melkproductie, een lagere voeropname en 'pompende' koeien. Wij geven u enkele tips waarmee uw koeien de warme periode beter doorkomen.
Hittestress treedt niet alleen op tijdens die paar tropische zomerdagen met meer dan 30 graden. Zelfs bij een temperatuur van 21 graden en een hoge luchtvochtigheid (>80%) kunnen koeien hier al last van hebben. Dit geldt niet alleen voor de melkgevende koeien maar zeker ook voor droogstaande koeien en jongvee.
Hadden uw droogstaande koeien tijdens de zomer hittestress? Besteed dan extra aandacht aan de kalveren die in oktober geboren worden.
Contact opnemen
Inschrijven