Waar ben je naar op zoek?

Bespaar bij robotmelken niet op krachtvoer

Sectornieuws Sectornieuws21-3-2018

Let er bij de programmatie van uw robot op dat u voldoende energie voorziet in het begin van de melkproductie. Tijdens de eerste weken van de melkproductie duurt het namelijk even voor een koe weer naar behoren ruwvoer kan opnemen. Als u uw koeien dus in goede gezondheid naar de piek van hun melkproductie wil loodsen, moet u ze voldoende voer geven tijdens deze periode.

Indien u dus bespaart op krachtvoer, zullen uw koeien vermageren en wordt de tussenkalftijd langer omdat uw dieren minder vruchtbaar zijn. Bovendien zal de maximale hoeveelheid melk lager zijn en zullen uw koeien minder persistent zijn. Elke veehouder bepaalt afzonderlijk hoelang deze periode duurt, op basis van het type rantsoen, doelstelling en de kwaliteit van het ruwvoer.

Tot 150 dagen in lactatie moet u voldoende voer geven om de melkproductie van uw koeien te optimaliseren. Hou hierbij rekening met het productieniveau dat gegarandeerd wordt door het basisrantsoen.
Vanaf de 150ste dag van de lactatie kan u eventueel besparen op het productievoeder, afhankelijk van de kwaliteit van het ruwvoer (basisrantsoen) en de fysieke toestand van de koe. U mag dan het productievoeder dat per liter melk nodig is terugschroeven, op voorwaarde dat het programma genoeg eiwit blijft voorzien. U kan een deel van het productievoeder dan vervangen door correctievoeder dat u in de robot toevoegt.

Met ons analyseprogramma RAP kunnen wij u bovendien helpen om de verdeling van het krachtvoer te optimaliseren en te kijken hoeveel u bespaard hebt!
Wilt u dus RAP naar een beter resultaat?
Contacteer ons.