Waar ben je naar op zoek?

Benieuwd hoe uw collega robotmelkers denken?

Sectornieuws Sectornieuws21-3-2018

Op het symposium ‘Robotmelken’ van ForFarmers kreeg een panel van vier robotmelkers uit alle windstreken van Vlaanderen vier vragen voorgeschoteld waarop ze elk hun visie konden geven. Maar ook de aanwezigen in de zaal lieten via stemkastjes hun mening weten. De vragen waren zeer divers: van de toekomst als robotmelker tot het gebruik van data en voeding. Na elke vraag kon het publiek zijn stem uitbrengen. Daarna gaf elk panellid zijn antwoord op de vraag en legde zijn visie aan het publiek uit. Het publiek mocht vervolgens een tweede keer stemmen om zo hun mening eventueel te herzien. Benieuwd naar de resultaten?

Afbeelding: robotsymposium

Vraag 1: Wat wilt u doen in de toekomst?
58% van de aanwezigen wil zijn huidige situatie eerst optimaliseren, terwijl 30% meer melk wil met hetzelfde aantal koeien. Slechts 10% wil nog verder doorgroeien op dit moment. Dat betekent dat dus bijna 90% van de aanwezigen niet onmiddellijk significant meer koeien wil gaan houden maar alles eerst beter wil doen.

Vraag 2: Hoe gaat u om met de beschikbare data op uw bedrijf?
Op deze vraag waren de antwoorden mooi verdeeld. Een derde analyseert de beschikbare data regelmatig zelf. Een ander derde van de aanwezige robotmelkers bundelt deze data dan weer en bespreekt die met een extern persoon. De overige robotmelkers gaven aan dat ze op dit moment nog veel te weinig doen met de beschikbare gegevens en er in de toekomst wel meer willen uithalen.

Vraag 3: Wat vindt u van het krachtvoerverbruik op uw bedrijf?
5% van de aanwezigen gaf aan dat ze meer krachtvoer verbruiken nu ze met de robot melken. Nog eens 5% van de robotmelkers wil minder krachtvoer gaan voeren om kosten te sparen. 19% zegt dan weer dat het aantal kilogram krachtvoer per 100 liter melk niet gestegen is sinds ze met een robot melken. Maar frappant was wel dat 69% van de aanwezigen meer krachtvoer wil gaan voeren als het saldo per koe per dag dan ook gaat stijgen.

Vraag 4: Op welk vlak verwacht u in de toekomst het meeste ondersteuning?
De antwoordmogelijkheden op deze vraag waren zeer divers. En die mogelijkheden werden dan ook ten volle benut door het publiek. 16% wil ondersteuning om de kwaliteit van hun ruwvoer te verbeteren terwijl 33% het liefst ondersteuning krijgt om de voeding van de koeien te optimaliseren. 28% gaf dan weer de voorkeur aan advies bij het analyseren van data. En 31% is meer op zoek naar een sparringpartner om de juiste strategische beslissingen te nemen op hun bedrijf.

Een gevarieerde en zeer leerzame enquête dus. Zo leren we dat iedere situatie op een bedrijf anders is maar ook blijft evolueren. ForFarmers wil voor al deze situaties de juiste partner zijn. Want zoals onze missie luidt: we doen wat we doen voor ‘The Future of Farming’.