Waar ben je naar op zoek?

AllMiXX: Een duurzaam bijproduct

Sectornieuws Sectornieuws13-4-2023

Veehouders prijzen "AllMiXX" vanwege het gebruiksgemak, de lage kostprijs, de hogere voederopname en de bijhorende dierprestaties. Het kan worden bijgemengd in elk rantsoen in functie van de behoeften.

Stephane Moyart, Productmanager Ruminants, deelt zijn kennis over AllMiXX als duurzaam alternatief voor elke veehouder.

Het mengsel van vloeibare en vochtige bijproducten afkomstig uit de humane industrie, verrijkt met droge grondstoffen en een structuurbron om het geheel stapelbaar te maken, biedt een duurzaam alternatief voor de veehouderij op drie belangrijke punten:

1. Technische samenstelling: aanvoer van zetmeel en eiwit

Afbeelding: AllMiXX in hand - bewerkt

Door de mix van grondstoffen is het mogelijk om zowel zetmeel als eiwit aan te voeren, wat essentieel is voor een gebalanceerd rantsoen voor het vee.

Er is keuze uit 14 producten met verschillende eiwitniveau ’s, van 15% tot 44% in te zetten naargelang de behoeften. AllMiXX is altijd opgebouwd uit vloeibare/vochtige bijproducten met droge grondstoffen in combinatie met een structuurbron.

Vloeibare-  en vochtige bijproducten:

  • Soyfeed, bijprouct uit de soja industrie
  • Protiwanze, tarwegistconcentraat uit de productie van bio-ethanol
  • AA-stoomschillen, bijproduct uit aardappelverwerkende industrie
  • Maisweekwater, reststroom vanuit de zetmeel industrie


Structuurbron:

  • Gehakseld en ontstoft stro
  • Rumiplus, gedroogd luzernehooi


Droge grondstoffen:

Raap/bestendige raap - Soja/bestendige soja – Palmpit - Tarwe – Mais – Gerst – Zemelen - Lijnschilfers - Sojahullen - Maïs DDGS – Moutkiemen - Maisglutenvoermeel

2. Bij ruwvoer tekort

Wanneer er niet genoeg ruwvoer is, kan het mengsel gebruikt worden als vervanger voor ruwvoer en extra eiwitbron. Het gebruik van AllMiXX resulteert in een hogere productie, betere conditie van de dieren en hoger gehaltes.

Als extra voordeel is er de plakcomponent van AllMiXX in het rantsoen. Die vermindert het selectief gedrag bij de dieren. Met als welkom resultaat: meer liters melk of hogere gehaltes en een betere conditie van de dieren.

Kostenreductie

Het gebruik van dit product is kosteneffectief in vergelijking met de aankoop van bijproducten. Bijvoorbeeld: de aankoop van perspulp gebeurt op 1 moment met bijhorend 1 grote factuur terwijl je AllMiXX makkelijk maandelijks kan bestellen.

Saldo

Voor saldogerichte veehouders is de meerwaarde dat het saldo verhoogt door de betere technische resultaten van de dieren.

Elke veehouder zal ook ongetwijfeld het arbeidsgemak appreciëren van een alles-in-1 mengsel!

3. Duurzaam alternatief

Met AllMiXX heb je een duurzaam alternatief in handen. Het gebruik van vloeibare reststromen uit de humane industrie biedt namelijk de mogelijkheid om een circulaire landbouw te realiseren.

Bovendien zorgt het toevoegen van een structuurbron voor een stapelbaar product dat beter te budgetteren is, lees goedkoper, dan bijvoorbeeld perspulp.

Of je nu puur vanuit saldo redeneert of vanuit je behoeftes als veehouder, AllMiXX biedt altijd een win-win situatie.

Afbeelding: Going Circular
Going Circular in feed materials