Waar ben je naar op zoek?

Zo voorkomt u pikkerij bij uw leghennen

Advies van onze specialist Advies van onze specialist4-6-2021

Pikkerij is een vaak voorkomend probleem op legpluimveebedrijven. Het is erg belangrijk om dit gedrag bij uw hennen tijdig aan te pakken en onder controle te houden. In de meeste gevallen is onderliggende stress de grootste oorzaak van dit ongewenste gedrag. Vooral hennen met hele snavels kunnen gemakkelijk andere hennen verwonden. Die wondjes zijn een echte toegangspoort voor ziektes, die uiteindelijk leiden tot uitval en logischerwijze tot productieverliezen voor de veehouder. Het is bovendien ook heel moeilijk om dit aangeleerde pikgedrag af te leren. Daarom somt onze legpluimveespecialist Jens enkele aandachtspunten voor u op. Zo slaagt u erin om pikkerij bij uw leghennen te voorkomen.

1

Besteed voldoende aandacht aan het lichtprogramma in de stal

Licht is een van de belangrijkste oorzaken van pikkerij. Hennen reageren sterk op licht en veranderingen van zowel lichtintensiteit als lichtkleur. Een hoge intensiteit in combinatie met wit licht kan vaak al vroeg tijdens de loop van een koppel ongewenst pikgedrag uitlokken. Daarom is het heel belangrijk om samen met de voeradviseur het lichtprogramma te bespreken en op te volgen in functie van de situatie in de stal. Vaak is het dan nodig om de lichtintensiteit gradueel te dimmen of (indien aanwezig) rood licht bij te schakelen. Rood licht houdt hennen rustiger. Let ook op plaatsen in de stal waar licht van buiten naar binnen kan vallen bv. ventilatiekokers. Vaak is er op deze plaatsen verhoogd agressief gedrag en pikkerij. Probeer deze lichtinval dus af te dekken.

2

Check regelmatig het verenkleed van uw hennen

Wees waakzaam voor tekenen van verenverlies of verwondingen bij uw hennen. Vaak begint pikkerij door verlies van veren rond de staart en de onderrug. Ook op de kop en rond de cloaca kunnen hennen elkaar aanpikken. Controleer daarom regelmatig op wondjes in deze streek. De beste manier om het gedrag van uw hennen te controleren is door enkele minuten stil te blijven staan tussen de kippen. Zo kunt u agressief gedrag gemakkelijker waarnemen dan wanneer u snel doorheen uw stal wandelt.

3

Voorzie afleiding in de stal zoals pikstenen en luzerne

Hoe vaker een hen kan pikken naar een piksteen, hoe minder ze pikt naar andere hennen. Zorg voor goede pikstenen die de hennen ook effectief aanpikken, anders hebben ze geen nut. Minstens 1 piksteen per compartiment is aangeraden. Zowel pikstenen als luzerne kunt u aankopen bij ForFarmers. Vraag er dus naar bij uw voeradviseur.

4

Zorg voor voldoende ventilatie

Een ondermaatse ventilatie bezorgt uw hennen stress, waardoor ongewenst pikgedrag kan ontstaan. Zorg dus voor een homogeen klimaat doorheen de volledige stal en dat zowel in ruimte als in tijd. Schommelingen in klimaat van dag tot dag, vooraan of achteraan de stal, of tussen de verschillende compartimenten, werken ook zeer nefast op pikkerij.

5

Wees waakzaam voor ziektes

Houd uw hennen gezond. Onderliggende ziektes kunnen makkelijk pikkerij uitlokken, omdat de hennen zich niet goed in hun vel voelen. Zorg bovendien ook voor een tijdige ontworming. Hennen die last hebben van wormen eten meer, verliezen veren en ontwikkelen stress.

6

Bestrijd bloedluizen

Bloedluizen zijn een van de belangrijkste stressfactoren bij leghennen. Bloedluizen voeden zich met het bloed van de kip en dat veroorzaakt jeuk. Op die manier wordt pikkerij heel makkelijk uitgelokt. Overdag verstopt de bloedluis zich overal in de stal, bijvoorbeeld op de poten van het systeem of in kieren van zitstokken. ’s Nachts, wanneer de kippen slapen, komen ze naar de leghennen om te eten. Bij zeer erge bloedluispopulaties kan de stress die dit veroorzaakt zelfs leiden tot significante productieverliezen.

Meer weten?

Wenst u graag meer informatie of advies om pikkerij bij uw leghennen te voorkomen? Neem dan contact met ons op of vul vrijblijvend onderstaand formulier in. Onze specialist zal u dan zelf contacteren.

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens