Waar ben je naar op zoek?

Tips voor een goede opstart van vleeskuikens

Advies van onze specialist Advies van onze specialist12-10-2020

Een goede opstart van een nieuw koppel vleeskuikens is van groot belang. Goed begonnen, is half gewonnen! Daarom hebben onze specialisten enkele tips voor u opgesomd om de opstart zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Zorg voor een goede temperatuur van de stal én het kuiken

  • Ten eerste is de staltemperatuur van groot belang. De ideale staltemperatuur is 35°C. Vervolgens raden we aan dat de vloer in de stal een temperatuur van 28°C heeft en het strooisel een temperatuur van 31°C heeft.
  • Niet alleen de omgevingstemperatuur is belangrijk, maar ook de temperatuur van het kuiken zelf. Die zou tussen de 39,50°C en de 40,50°C moeten zijn. Als u merkt dat de temperatuur van uw kuikens zich onder die grens van 39,50°C bevindt, dan is het aangewezen om de staltemperatuur te verhogen. Ook het omgekeerde geldt: als de temperatuur van uw kuikens meer is dan 40,50°C, dan verlaagt u best de staltemperatuur met een halve graad.

Geef uw kuikens de juiste hoeveelheden voer

Voer uw kuikens 50 gram voer/kuiken op papier. Opgelet: dit advies is exclusief het voer in de voerpannen. Leg bovendien onder elke waterleiding 1 papierstrook. Hierdoor heeft u voldoende plaats om 50 gram per kuiken te leggen. Tot slot adviseren we om 20% van de voerpannen schuin zetten gedurende de eerste vijf dagen, zodat kleine en lichte kuikens ook gemakkelijk aan het voer kunnen.

Zorg voor voldoende licht in de vleeskippenstal

Als laatste tip willen we nog meegeven dat voldoende licht tijdens de eerste uren van een nieuwe ronde essentieel is. Zorg er namelijk voor dat u de eerste 8 tot 12 uur het licht niet uitdoet of niet dimt.

Afbeelding: _37A5358