Waar ben je naar op zoek?

Stijgende grondstofprijzen zorgen voor prijsstijgingen van mengvoer

Sectornieuws Sectornieuws18-2-2021

De afgelopen maanden, maar zeker ook de periode vlak voor en na de jaarwisseling, zijn de meeste grondstofprijzen extreem hard gestegen. Dergelijke prijsstijgingen zijn historisch en hebben we de afgelopen decennia niet eerder meegemaakt. Vooral eiwitten, maar ook granen en vezelrijke producten zijn in korte tijd flink duurder geworden.

Afbeelding: Grafiek stijgende grondstofprijzen

Voor pluimveehouders zijn dit geen gunstige berichten, zeker niet in tijden waarin de opbrengstprijzen vrij onstabiel zijn. De verwachting is dat de graan- en sojaprijzen ook de komende maanden hoog zullen blijven en mogelijks nog verder zullen stijgen. Pluimveehouders zullen dit merken in een verdere stijging van de mengvoerprijzen.

Soja is het afgelopen half jaar meer dan 50% duurder geworden. In navolging van de eiwitrijke grondstoffen zijn ook de prijzen van granen en andere grondstoffen fors gestegen. Een krappere beschikbaarheid door lagere opbrengsten, aanhoudende aankopen door China, beleggers die zich op de grondstoffenmarkt begeven en slechtere weersomstandigheden in Zuid-Amerika, zijn hier voornamelijk de oorzaak van. Bovendien zetten een aantal landen zoals Rusland en Argentinië een rem op de export door het aankondigen van exportheffingen. Dit zorgt voor een lager aanbod aan grondstoffen op de wereldmarkt, waardoor prijzen mogelijks nog zullen stijgen.

De meeste mengvoerfabrikanten hebben het doorberekenen van deze prijsstijgingen nog kunnen beperken omdat ze hun grondstoffen steeds enkele maanden vooraf inkopen. Echter, alle producenten moeten vroeg of laat hun grondstoffenvoorraden aanvullen tegen deze hogere prijzen. Dit betekent dat pluimveehouders de komende periode geconfronteerd gaan worden met stijgende voerprijzen.

Bespreek daarom tijdig met uw accountmanager de mogelijkheden en oplossingen die ForFarmers u kan aanreiken. Hij denkt graag met u mee om voor u het hoogste rendement te realiseren.

U kunt gerust uw gegevens hieronder achterlaten en dan neemt een van onze accountmanager contact met u op.

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens