Waar ben je naar op zoek?

Opstart van uw onbehandelde koppels leghennen met VitaFocus

Wist u dat... Wist u dat...6-4-2018

Voor de opstart van onbehandelde hennen kan u bij ForFarmers terecht. Speciaal voor onbehandelde leghennen heeft ForFarmers namelijk de VitaFocus voedingsaanpak. De grootste aandacht gaat uit naar de opfok- en transitiefase: tot ongeveer 30 weken wordt extra geïnvesteerd in de ontwikkeling van de jonge hen om zo beter in te spelen op het langer houden van hennen met onbehandelde snavels. "Er zitten heel wat jaren onderzoek en praktijkervaring in dit voerprogramma", vertelt Theo Schamp, nutritionist Legpluimvee bij ForFarmers. 

De aanpak VitaFocus is tweeledig: het verbod op snavelbehandeling en de tendens om hennen langer te houden. "Hierdoor ontstaan er op het leghennenbedrijf nieuwe uitdagingen waarbij uitstekend voer en het juiste advies van extra toegevoegde waarde zijn naast de managementaanpak van de pluimveehouder", legt verkoopleider Legpluimvee België Jonas D'Hondt uit. 

Goede gezondheid en vertering

Bij onze aanpak ligt er nog meer nadruk op een goede gezondheid en een goede vertering. Selectieve opname van het voer door de hennen wordt voorkomen door een constante structuur. De stabiele grondstofsamenstelling waarborgt een goede vertering. Speciale vezels in het voer stimuleren de werking van de klier- en spiermaag, terwijl specifieke additieven de maag-, darm- en levergezondheid ondersteunen. Extra vitaminen en mineralen zorgen voor een betere weerstand en een passend eiwit- en aminozurenpatroon zorgt voor een optimale benutting. 

Afbeelding: Hennen

Investeren in de opfok

ForFarmers heeft inmiddels veel praktijkervaring opgedaan met onbehandelde hennen. Niet alleen bij leghennen maar ook in de opfok, bij ouderdieren en bij biologisch gehouden leghennen. "We zien dat er vooral in het begin veel verschil gemaakt kan worden", aldus Jonas. "Het loont om te investeren in de opfok van de hen, juist ook als de hen net op het legbedrijf aangekomen is. De opfok van een leghen duurt geen 18 maar 30 weken. In deze periode wordt de basis voor een goed rendement gelegd."

Niet afwachten

De VitaFocus voedingsaanpak is dan ook in vier fasen verdeeld, analoog aan de vier verschillende levensfasen van een leghen: van 0 tot 17 weken, van 17 tot 30 weken, van 30 tot 60 weken en van 60 tot >100 weken. Daar sluiten de voeders perfect op aan. Hetzelfde geldt voor de afleidingsmaterialen als pikstenen en luzernebalen die er binnen deze aanpak voorhanden zijn. "Alles draait erom zo min mogelijk stress in een koppel te veroorzaken, want dat zorgt voor ongewenst gedrag. Bij onbehandelde dieren kan dit nu eenmaal grotere gevolgen hebben. Daarom moet u bij onbehandelde dieren niet afwachten, maar handelen", stelt Jonas. "Dus kijk goed naar uw hennen, die vertellen u alles!"