Waar ben je naar op zoek?

Opstart onbehandelde leghennen doe je met ForFarmers

Sectornieuws Sectornieuws25-9-2018

ForFarmers is de specialist voor het voeren van onbehandelde hennen. Speciaal voor onbehandelde hennen heeft ForFarmers de VitaFocus voedingsaanpak ontwikkeld. De grootste focus zit in de opfok en transitiefase: tot ca. 30 weken is het juist voor hennen belangrijk dat de vertering probleemloos verloopt. Dit leidt tot minder stress en uitval. Om dit te bereiken, heeft ForFarmers tal van veiligheden in de VitaFocus voeders ingebouwd. De voedingsaanpak is in 4 fases verdeeld en de nadruk ligt op goede gezondheid en vertering. Daarnaast past ook afleidingsmateriaal in onze aanpak en de intensieve opvolging door onze technisch specialist. "Er zitten heel wat jaren onderzoek en praktijkervaring in dit voerprogramma", vertelt Jonas D'Hondt, Verkoopleider Legpluimvee bij ForFarmers. 

De focus van VitaFocus is tweeledig: het verbod op snavelbehandeling en de tendens om hennen langer te houden. Jonas: "Hierdoor ontstaan er op het leghennenbedrijf nieuwe uitdagingen waarbij uitstekend voer en het juiste advies van extra toegevoegde waarde zijn naast de managementaanpak van de pluimveehouder."

Afbeelding: Onbehandelde leghennen

Goede gezondheid en vertering

Bij onze aanpak ligt er nog meer nadruk op een goede gezondheid en een goede vertering. Selectieve opname van het voer door de hennen wordt voorkomen door een constante structuur. De stabiele grondstofsamenstelling waarborgt een goede vertering. Speciale vezels in het voer stimuleren de werking van de klier- en spiermaag, terwijl specifieke additieven de maag-, darm- en levergezondheid ondersteunen. Extra vitaminen en mineralen zorgen voor een betere weerstand en een passend eiwit- en aminozurenpatroon zorgt voor een optimale benutting. 

Investeren in de opfok

ForFarmers heeft inmiddels veel praktijkervaring opgedaan met onbehandelde hennen. Niet alleen bij leghennen, maar ook in de opfok, bij ouderdieren en bij biologisch gehouden leghennen. "We zien dat er vooral in het begin veel verschil kan worden gemaakt", aldus Jonas. "Het loont om te investeren in de opfok van de hen, juist ook als de hen net op het legbedrijf is aangekomen. De opfok van een leghen duurt geen 18 maar 30 weken. In deze periode wordt de basis voor een goed rendement gelegd."

Niet afwachten

Onze voedingsaanpak is dan ook in vier fasen verdeeld, analoog aan de vier verschillende levensfasen van een leghen: van 0 tot 17 weken, van 17 tot 30 weken, van 30 tot 60 weken en van 60 tot > 100 weken. Daar sluiten de voeders perfect op aan. Hetzelfde geldt voor de afleidingsmaterialen als pikstenen en luzernebalen die er binnen deze aanpak voorhanden zijn. "Alles draait erom zo min mogelijk stress in een koppel te veroorzaken, want dat zorgt voor ongewenst gedrag. Bij onbehandelde dieren kan dit nu eenmaal grotere gevolgen hebben. Daarom moet je bij onbehandelde dieren niet afwachten, maar handelen", stelt technisch specialist Harrie Rouschop. "Kijk dus goed naar je hennen, die vertellen je alles!"

Ook interessant