Waar ben je naar op zoek?

Gezondheidsproblemen bij leghennen door mindere waterkwaliteit

Wist u dat... Wist u dat...15-5-2020
Afbeelding: drinkwater pluimvee

Waterkwaliteit is uiterst belangrijk op een pluimveebedrijf. Water moet helder, geurloos en kleurloos zijn. Het drinkwater moet smakelijk zijn en mag geen schadelijke stoffen of verontreinigingen bevatten. Dieren die gedurende een lange periode water van minder kwaliteit te drinken krijgen, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen. Verontreinigingen kunnen via de eieren een risico vormen voor de voedselveiligheid. Bij leghennen zorgt een slechte waterkwaliteit voor een sluimerend probleem met suboptimale productieresultaten. 

Door zelf water af te tappen heeft u op een eenvoudige en snelle manier al een idee van de waterkwaliteit. Dit doet u het best zowel aan het begin als aan het einde van de drinklijn in een schoon doorzichtig potje. Laat het water 30 minuten rusten zodat u eventueel bezinksel kan beoordelen. Let op de geur, kleur, helderheid en bezinksel. Indien hier afwijkingen zijn, laat u de waterkwaliteit best controleren via een bacteriologisch onderzoek. 

Bacteriologisch onderzoek

  • Het kiemgetal is een indicator voor de verontreiniging van het water. Een hoog kiemgetal wijst op een hoge bacteriële besmetting van het water. Bij verschillende temperaturen (22°C en 37°C) groeien verschillende types bacteriën. De bacteriën die bij 37°C groeien, zijn meestal gevaarlijker. 
  • De aanwezigheid van E. Coli, enterococcen en Clostridium perfringens zijn indicatoren voor fecale contiminatie en dus verminderde waterkwaliteit. E. Coli overleeft alleen in gunstige omstandigheden, terwijl enterococcen resistentere bacteriën zijn. Clostridium perfringens kan ernstige darmklachten en diarree veroorzaken. 
  • De sulfiet reducerende clostridia zijn bacteriën die groeien in anaerobe (zuurstofarme) omgevingen en zijn niet noodzakelijk van fecale oorsprong. De spores zijn erg resistent. 
  • Samonella sp is een indicator voor de verontreiniging van het water. De aanwezigheid van deze bacterie kan ernstige financiële gevolgen hebben. 
  • Hoewel er geen norm voor bestaat, kunnen ook gisten en schimmels voor problemen zorgen. Er is sneller slijmvorming in de leidingen, ze zijn niet zo gevoelig aan chloor en hebben een redelijk ruime pH-tolerantie. De dieren kunnen een verminderde afweer krijgen waardoor ze vatbaarder zijn voor andere secundaire infecties. 
    (bron: Proefbedrijf Pluimveehouderij vzw)

Wenst u graag meer informatie hierover? Neem dan gerust contact met ons op via info@forfarmers.be of contacteer uw accountmanager!