Waar ben je naar op zoek?

ForFarmers blikt tevreden terug op 1 jaar Apollo

Persbericht Persbericht14-4-2020

Focus op gezonde en fitte kuikens met vernieuwd voerprogramma

De vleeskuikens hebben vandaag, door de enorme genetische vooruitgang, andere nutritionele behoeftes dan de kuikens van enkele jaren geleden. Daarom introduceerde ForFarmers België in april vorig jaar Apollo; een vernieuwd voerprogramma voor reguliere vleeskuikens met nog meer focus op fitte kuikens die gezond en efficiënt groeien. Het Apollo-voerprogramma is inmiddels geïntroduceerd in vier landen: België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Wat zijn de resultaten na één jaar?

Apollo is speciaal ontwikkeld voor fitte kuikens met een gezonde maag-en darmflora, lage uitval, sterke poten en gezonde voetzolen. Vanaf het eerste levensuur krijgen de kuikens alles wat ze nodig hebben. De Apollo Pro-Start voor de eerste week garandeert een goede start: een randvoorwaarde voor een gezonde en efficiënte groei en de beste resultaten. Daarbij vallen de schakelmomenten in het voerprogramma op een ander moment. Er zijn geen voerwisselingen op momenten dat er entreacties kunnen optreden of wanneer de coccidiosedruk hoog is. Door op slimme momenten te schakelen, verkleint Apollo de kans op stress en ziekte bij kuikens.

Betere voederconversie en hogere gemiddelde groei

In april 2019 is het Apollo-voerprogramma gelanceerd in België. En met succes. De resultaten op pluimveebedrijven gingen als een raket omhoog. Daardoor is de vergelijking met de Apollo 11, het ruimtevaartschip dat als eerste de maan bereikte, nog sneller gemaakt. “Sinds de lancering van Apollo zien wij een verbetering in de voederconversie met 1.7 punten”, vertelt Gerry De Hertefelt, productmanager pluimvee bij ForFarmers. “Daarnaast is de groei van de dieren ook toegenomen, namelijk met gemiddeld 30 gram per kuiken extra in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.” De Hertefelt merkt dat klanten erg enthousiast worden van de verbeterde resultaten. Een van die tevreden klanten is de jonge boer Mathieu Paquet uit het Waalse Aische-en-Refail. “Ik ben in januari 2020 gestart als vleespluimveehouder en heb mijn eerste ronde op Apollo zeer succesvol afgerond. Mijn technische en financiële resultaten waren zeer goed. Het strooisel in de stal bleef heel droog en mijn kuikens groeiden aanzienlijk goed.”

Resultaten 1 jaar Apollo

April 2019-maart 2020: APOLLO

Gemiddeld

Gemiddeld gewicht (kg)

2,513

Daggroei per kuiken (g)

65,6

Voederconversie

1,543

Voederconversie 1500

1,138

Voederconversie 2300

1,539

Productiegetal

412

2018-2019 (zelfde periode vorig jaar ter referentie)

Gemiddeld

Gemiddeld gewicht (kg)

2,479

Daggroei per kuiken (g)

64,9

Voederconversie

1,560

Voederconversie 1500

1,168

Voederconversie 2300

1,556

Productiegetal

405

Slimme schakelmomenten

Naast een verbetering in voederconversie en een hogere gemiddelde groei, valt ook droog strooisel en goede voetzolen op. Dat komt de gezondheid van de dieren en het werkplezier zeker ten goede. De verbeterde resultaten en slimme schakelmomenten worden ook opgemerkt door dierenartsen in het veld. “Dierenartsen geven aan dat de schakelmomenten nu veel beter doordacht zijn”, vertelt Gerry De Hertefelt. “Doordat de kuikens van dag 15 tot circa dag 27 dezelfde grondstoffen, nutriënten, vitaminen en mineralen krijgen, is de kans op entreacties en coccidiose veel kleiner geworden”, aldus De Hertefelt.

Afbeelding: afbeelding schakelmomenten NL