Waar ben je naar op zoek?

Coq des Prés: duurzaam van grondstof tot consument

Sectornieuws Sectornieuws19-5-2021

De biologische veehouderij is een sector in opmars en bovendien een sector die heel bewust en duurzaam onderneemt. Met het biologisch vleeskuikenconcept Coq des Prés zet ForFarmers al jaren in op duurzaamheid. Dit concept situeert zich voornamelijk in het Zuiden van België en werd ontwikkeld door onze bio-broilers specialist Jean-François Noël.

"De ondernemers die bij dit concept betrokken zijn, zijn zeer enthousiast en geloven er echt in”, begint Jean-François. “Ze zijn voorstander van het behoud van de lokale landbouw, ze leveren producten met een toegevoegde waarde en proberen de ecologische impact te minimaliseren. Ze zijn allemaal trots op hun heerlijke eindproduct en vinden het vooral leuk om het te verkopen. Naast een heerlijk eindproduct richt hun strategie zich op duurzaamheid. De verkoop vindt voornamelijk plaats via directe verkoop op de boerderij, maar ook via winkels, traditionele slagerijen en restaurants in de regio.”

Afbeelding: afbeelding p 10 coq des pres

Korte keten: van grondstoffen tot consument

“Het proces begint altijd bij de grondstoffen die nodig zijn om het voer voor de biologische vleeskippen te produceren. Vanaf dit punt focussen we al op de korte keten. Alle grondstoffen die we gebruiken zijn lokale biogrondstoffen. Dat is uiteraard niet altijd even gemakkelijk. Lokale eiwitgrondstoffen zijn bijvoorbeeld moeilijker te vinden dan graan. Toch doen we steeds ons uiterste best om de beste en meest duurzame oplossing te vinden. Zo gebruiken we non-GMO soja uit Europa en dus geen overzeese soja. Er lopen sinds een 6-tal jaar trouwens al onderzoeken om soja te telen in België. Dat belooft dus voor de toekomst”, vertelt Jean-François. “Een andere belangrijke schakel in het behouden van de korte keten is de afstand van de broeierij tot bij de boer. De gemiddelde afstand hierbij schommelt rond de 50 km. Als kippen vervolgens geslacht moeten worden, gaan ze naar een slachterij die zich op maximaal 50 tot 80 km van de mester bevindt. De laatste schakel in de korte keten is de consument. Ook die zoeken we helemaal niet ver. Ongeveer de helft van het eindproduct verkoopt de mester zelf op de boerderij. Het andere deel verkopen we uitsluitend in België of Luxemburg. Bovendien blijft ook echt elk stukje van de kip heel lokaal en exporteren we dus geen restproducten, zoals poten, naar verre landen. Om verspilling tegen te gaan, produceren wij bijvoorbeeld balletjes in tomatensaus met restproducten. Pas als de volledige kip geconsumeerd is, produceren we nieuw vlees.”

Zuinige voerproductie

“We maken steeds een heel bewuste keuze wat betreft de grondstoffen voor het voer. Maar ook bij het productieproces zelf, is er een blijvende focus op hoe we zo duurzaam mogelijk kunnen produceren. Zo is het voer van Coq des Prés altijd in meelvorm i.p.v. in korrelvorm. De reden hiervoor is simpel: voor de productie van meel is er veel minder energie nodig dan voor korrels”, legt Noël uit.

Milieuvriendelijke huisvesting

“Bij de huisvesting wordt het energieverbruik zeer laag gehouden en dankzij de natuurlijke ventilatie is er erg weinig elektriciteit nodig. Het is erg belangrijk dat de stal goed in het landschap geïntegreerd wordt en dat de kippen de mogelijkheid hebben om zoveel mogelijk buiten te lopen. Om ervoor te zorgen dat de kippen met plezier naar buiten gaan, is er een goede structuur nodig rond de stal. Door de aanplanting van verschillende bomen en fruitbomen, creëren we een omgeving waarin de kippen graag vertoeven. Bovendien bevorderen de bomen dicht bij de stal de CO2-reductie doordat ze de mest van de kippen opvangen, waardoor het grondwater beschermd blijft. Iets verder van de stal planten we oude rassen van fruitbomen en die zijn dan weer goed voor de biodiversiteit. Dankzij de fruitbomen produceert de kippenkweker niet alleen kippen, maar ook fruit met erg veel vitamines”, besluit Jean-François Noël.

Coq des Prés zoekt nieuwe stallen!

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het concept Coq des Prés en wenst u graag meer informatie? U kunt steeds vrijblijvend Jean-François Noël contacteren via 0032 475 45 11 71.

Wij zijn bovendien op zoek naar nieuwe stallen om te kunnen blijven beantwoorden aan de stijgende marktvraag van biovlees. Interesse of vragen? Laat hier dan uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens
The Future Of Farming logo