Waar ben je naar op zoek?

Biologisch vleeskuikenconcept Coq des Prés

Sectornieuws Sectornieuws24-9-2020

De biologische veehouderij is een sector in opmars. Toch blijft het vandaag nog een kleine sector. De meerderheid van de ondernemers kiest er namelijk nog voor om door te gaan met de productie van grote volumes voor belangrijke markten. Desondanks blijft de biologische sector een interessante markt voor de ondernemers die erin actief zijn en daar gelooft ForFarmers heel erg in. Met veel trots presenteren we u dan ook ons biologisch vleeskuikenconcept Coq des Prés: een formule in het zuiden van België, waarvoor ForFarmers voer en advies verstrekt.

Jean-François Noël, vleeskuikenadviseur bij ForFarmers, is de initiatiefnemer van het bioconcept Coq des Prés. "De ondernemers die bij dit concept betrokken zijn, zijn zeer enthousiast en geloven er echt in. Ze zijn voorstander van het behoud van de lokale landbouw, ze leveren producten met een toegevoegde waarde en proberen de ecologische impact te minimaliseren. Ze zijn allemaal trots op hun heerlijke eindproduct en vinden het vooral leuk om het te verkopen”, aldus Jean-François. “Naast een heerlijk eindproduct richt hun strategie zich op duurzaamheid. De verkoop vindt voornamelijk plaats via directe verkoop op de boerderij, maar ook via winkels, traditionele slagerijen en restaurants in de regio. Wat deze ondernemers gemeen hebben is dat ze trots zijn op hun eindproduct en er veel plezier aan beleven om het te verkopen. Ze verdienen goed met dit concept, maar voor velen is het inkomen slechts een van de vele facetten ervan.”

"De kuikens in het Coq des Prés-concept hebben een minimale groeiperiode van 70 dagen. Tot vier weken blijven de kippen in de stal, daarna kunnen ze tussen de vier en de zes weken naar buiten. Vanaf zes weken moeten ze buiten zijn. In de stal is er een maximaal toegestane dichtheid van 10 kippen per vierkante meter. Elk dier dat naar buiten gaat, moet 4 m² grasland ter beschikking hebben en de partijgrootte mag niet groter zijn dan 4800 kippen per stal. Een ander kenmerk van het concept is het gebruik van oude Franse kippenrassen, die bijzonder levendig zijn en zeer resistent zijn tegen ziekten”, aldus Jean-François Noël.

"De deelnemers aan Coq des Prés zijn trots op de smaak van hun product. De langere groeiperiode resulteert in een steviger en smakelijker vlees. Het bevat minder water, meer eiwitten en minder vet. Bovendien wordt het vet beter verdeeld in de spieren, waardoor het product een meer gemarmerd en dus lekkerder karakter krijgt dan wat meestal in de winkel te vinden is. Het vlees van Coq des Prés bevat ook meer Omega 3. Dat zijn vetzuren waaraan positieve eigenschappen worden toegeschreven voor de preventie van onder andere hart- en vaatziekten. Naast het biologische voer dat aan de kippen wordt gegeven, worden ze ook door de natuur gevoederd in de buitenren. Meestal zijn dat beboste weides waar de kippen heel wat essentiële zaken vinden voor hun organisme, en uiteindelijk ook dat van ons, in evenwicht te houden”, legt Jean-François uit. “Om af te sluiten wil ik nog vermelden dat Coq des Prés intussen al 10 jaar bestaat. En steeds vaker staat de Coq des Prés op het menu van vele restaurants. Een waardering voor kwaliteit en presentatie”, besluit Noël.

Afbeelding: afbeelding p 10 coq des pres