Waar ben je naar op zoek?

Op bezoek bij leghennenhouders John en Mike in Bekkevoort

Biologische legpluimveehouderijen zitten serieus in de lift. Ook de broers John en Mike uit Bekkevoort kozen ervoor om voor bio te gaan. We gingen even bij hen langs en luisterden naar hun verhaal.

“Naast ons coventioneel leghennenbedrijf, Jomi, hebben wij sinds 2019 hebben ons biologisch bedrijf Ecofarm erbij. In 2018 vroegen we de bouwvergunning aan voor de stallen en in mei 2019 zaten de 24000 biokippen erin. Het biologisch bedrijf neem ik voor mijn rekening, terwijl Mike de conventionele stallen doet”, zegt John. “Door hygiënische redenen is het heel belangrijke dat de conventionele stallen en de biostallen strikt van elkaar gescheiden worden. Daarom zijn we elk voor 1 deel verantwoordelijk”, aldus Mike.

Afbeelding: _37A1841
John en Mike aan hun eigen pakstation

Eigen pakstation

“Sinds 2017 hebben we ons eigen pakstation in een loods op het bedrijf. We kochten daarvoor een Moba-sorteermachine. Dit gloednieuwe systeem is een van de modernste op de markt. We kunnen hiermee tal van zaken controleren, denk maar aan inwendige bloedstippen of haarscheuren. Zowel de conventionele eieren als de bio-eieren verwerken we hier zelf. De conventionele eieren zijn allemaal van onze eigen productie, maar voor de bio-eieren werken we ook samen met andere pluimveehouders bij wie we biologische eieren aankopen. Geïnteresseerde bio-boeren mogen mij daar altijd voor contacteren (0498764886)”, vertelt John. “We kozen voor een eigen pakstation omdat we de verschillende schakels van de keten ertussenuit willen halen. Bovendien wilden we de activiteiten op het bedrijf zelf verbreden omdat John en ikzelf fulltime op het bedrijf aan de slag zijn. Uiteraard was het pakstation een flinke investering, maar we hebben bewust gekozen om in onze toekomst te investeren”, vertelt Mike.

ForFarmers en Reudink als beste optie

“De afzet van onze eieren gaat voornamelijk naar de Belgische retail. Voor onze conventionele eieren kwam de vraag van de retail om onze kippen met Omega 3 te voeren. Nadat we dit enkele jaren gedaan hadden, beslisten we om toch over te stappen naar een andere voerleverancier omdat de resultaten niet goed waren. We kozen ervoor om samen te werken met ForFarmers omdat dit prijs-technisch en prijs-kwaliteit de beste match leek. Die keuze blijkt de juiste, want we hebben over de gehele ronde goede resultaten, we hebben een hoger technisch rendement en bovendien is de mest veel droger”, aldus John en Mike. “Naast het voer van ForFarmers, is het advies en de begeleiding ook een groot pluspunt. Specialisten Jens en Harrie komen regelmatig langs voor technische opvolging. Vooral in de opstartfase (tot 30 weken) bevinden we ons in een kritieke fase en dan zijn die regelmatige bezoeken van de specialisten heel handig. Ook de ventilatiespecialist Ruud van Wee bracht al een bezoekje aan de biostal om ons een aantal tips te geven. Vanuit onze positieve ervaringen met ForFarmers, hebben wij logischerwijze gekozen om onze biokippen te voeren met voer van Reudink, de biologische dochteronderneming van ForFarmers.”

Afbeelding: _37A1757
De Reudink-bulkwagen komt met een verse lading bio-voer.

Toekomstvisie

“We kozen voor bio door de stijgende vraag vanuit de markt. Bio begint ook echt te leven in België en binnenkort komt er een kooiverbod. Daarom geloven wij echt dat biologische leghennen de toekomst zijn. Ook vinden we het belangrijk om blijvend aandacht te hebben voor duurzaamheid en milieu. Zo hebben we geïnvesteerd in zonnepanelen en groene energie. We proberen dus zoveel mogelijk zelf energie te creëren”, vertelt Mike. “De ouderlijke locatie, waar nu de woning en de conventionele stallen staan, willen we in de toekomst volledig vernieuwen. In de weide naast de stallen, willen we graag 1 of 2 nieuwe conventionele stallen zetten en de huidige conventionele stal zouden we dan ombouwen tot een biostal. Bovendien hebben we ook plannen om op een andere locatie in Bekkevoort nog extra biostallen te zetten, maar daarvoor zijn de vergunningen nog niet rond. De plannen en de goesting zijn er in elk geval zeker”, besluit John.

Meer weten?

Heeft u na het lezen van dit mooie verhaal vragen over biologisch ondernemen? Of wenst u meer informatie over de biologische voeders van Reudink? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met de Reudink klantenservice via info@reudink-bio.eu of vul onderstaand formulier in. Onze specialist zal u dan zo snel mogelijk contacteren.

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens