Waar ben je naar op zoek?

BCC-kip: hoe ga ik hier als pluimveehouder mee om?

Sectornieuws Sectornieuws26-10-2021

Wat al enige tijd speelde in de pluimveesector, kondigden Colruyt en Okay op 16 augustus 2021 via een persbericht aan. Vanaf 2026 verleggen deze retailers de norm voor standaardkippen naar de BCC kip (Better Chicken Commitment). Ze willen hiermee strengere dierenwelzijnscriteria hanteren. Al snel volgenden andere grote en kleine retailers in ons land dit voorbeeld. Deze beslissing heeft uiteraard een rechtstreekse impact op de bedrijfsvoering van onze Belgische pluimveehouders. Daarom is het belangrijk om vandaag al goed na te denken over een concreet plan, zodat u klaar bent voor de uitdagingen van de toekomst. Maar hoe bepaalt u nu welk vleeskippenconcept het best past bij uw bedrijfssituatie? ForFarmers helpt u hier heel graag bij.

Wat is een vleeskippenconcept precies?

In de Nederlandse pluimveehouderij rolde men enkele jaren terug al verschillende vleeskippenconcepten uit. Met concepten bedoelen ze kippen die aan hogere voorwaarden moeten voldoen dan de huidige standaardkippen én dus de huidige standaardproductienormen. Die hogere voorwaarden kunnen bijvoorbeeld zijn: het aanbieden van daglicht in de stal en/of het voorzien van extra verrijkingsmateriaal tot uitkomst in de stal. Ook het produceren volgens een welbepaald lastenboek van een bepaalde retailer, waarin meer gevraagd wordt dan wat standaard gangbaar is, valt onder de noemer concept. Kortom: de mogelijkheden zijn hier quasi onbeperkt.

Na Nederland, volgt ook de Belgische retail

Onder invloed van het veranderde Nederlandse pluimveelandschap, voelden de Belgische retailers steeds meer druk om net zoals in Nederland stappen te zetten naar een meer diervriendelijke kippenproductie. Zoals gekend, heeft Colruyt op 16 augustus 2021 via een persbericht laten weten dat ze tegen 2026 willen overstappen op de BCC kip. Nadat deze retailer hier het voortouw in nam, volgden andere retailers, zoals Delhaize, vrij snel met dezelfde communicatie.

Welk vleeskippenconcept past best bij mijn bedrijf?

Hoe bepaal je nu of en welke van deze vleeskippenconcepten ook effectief bij uw bedrijfsvoering passen? Als pluimveehouder kunt u uiteraard zelf op zoek gaan naar informatie of kunt u via verschillende erfbetreders informatie opvragen. ForFarmers is vanuit haar jarenlange ervaring met concepten in Nederland uitermate goed geplaatst om u van gepast advies te voorzien. Onze accountmanagers en specialisten kunnen de verschillende voor- en nadelen met u overlopen en u adviseren over de beste oplossing die past bij uw bedrijfsvoering.

Wenst u graag advies van onze specialisten? Of heeft u een andere vraag na het lezen van dit artikel? Aarzel dan niet om ons te contacteren via onderstaand contactformulier. Wij beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk.

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens