Waar ben je naar op zoek?

Actualiteiten van de hoogpathogene vogelgriep

Sectornieuws Sectornieuws31-3-2020

De hoogpathogene vogelgriep blijft in Oost-Europa voor problemen zorgen binnen de pluimveesector. Sinds eind 2019 zijn er verschillende uitbraken vastgesteld. Er zijn gevallen gemeld bij industrieel pluimvee in Polen, Hongarije, Slovakije, Roemenië, Tsjechië en Oekraïne. Daarnaast ontdekte men in Polen en Duitsland aviaire influenza bij wilde vogels. De cijfers van 18 maart 2020 geven aan dat er sinds begin maart besmettingen op 8 commerciële bedrijven zijn bijgekomen in Polen en Bulgarije, en op 2 backyards in Polen en Duitsland (deelstaat Saksen). Bovendien werd er op zaterdag 21 maart ook hoogpathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld op een Noord-Duits kalkoenbedrijf.

In alle gevallen gaat het over hoogpathogene aviaire influenza H5N8, hetzelfde type dat in 2016 en 2017 in Nederland, Duitsland en het VK voor grote problemen zorgde. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het hier over een ander virus gaat. Het lijkt verwant aan virussen die gevonden zijn in Afrika. Het virus zou via de voorjaarstrek van Afrika naar Azië zijn gegaan en vervolgens via de najaarstrek van Azië naar Midden-Europa zijn gebracht. De trekvogels die in de winter in onze regio verblijven, komen via een andere route en dit zou kunnen verklaren waarom er in Oost-Europa vogelgriep voorkomt en niet bij ons. Echter, door de verschuiving van de vorstgrens door koude temperaturen kunnen de wilde vogels nog steeds onze kant uitkomen.

Stand van zaken 23 maart 2020 (bron BFA)

Land

Commerciële houderij
(> 1000)

Backyard/hobby (< 1000)

Dierenpark

Wilde vogels

Bulgarije

8

0

0

0

Tsjechië

1

1

0

0

Duitsland

1

2

0

2

Hongarije

4

0

0

0

Polen

27

7

0

1

Roemenië

1

1

0

0

Slovakije

0

3

1

0

Oekraïne

1

0

0

0

TOTAAL

43

14

1

3

 

 

Strenge maatregelen tegen de vogelgriep

In de getroffen gebieden worden strenge maatregelen genomen. Vooreerst worden hoogrisicogebieden gedefinieerd op basis van de volgende risicofactoren:

  • Migratieroutes wilde vogels
  • Nabijheid van watergebieden
  • Pluimvee dat gehouden wordt met buitenhuisvesting
  • Voorgaande HPAI uitbraken
  • Hoge concentratie aan eenden en ganzen

EU-maatregelen in deze gebieden:

  • Verbod op houden van ganzen en eenden samen met ander pluimvee
  • Verbod op houden van pluimvee met buitenloop
  • Verbod op gebruik van water uit outdoor waterreservoirs en oppervlaktewater
  • Verbod op pluimveemarkten, beurzen, …
The Future Of Farming logo