Waar ben je naar op zoek?

Nieuwe innovaties in NOVA zeugenconcept van ForFarmers België

Persbericht Persbericht19-4-2021

Het NOVA zeugenconcept van ForFarmers werd in 2017 geïntroduceerd. De afgelopen jaren heeft deze aanpak zijn waarde in de praktijk al duidelijk bewezen. De tijd staat echter niet stil en de sector blijft zich snel ontwikkelen. En aangezien wij innovatie bij ForFarmers hoog in het vaandel dragen, is de tijd rijp voor een update van de NOVA zeugenvoeders.

Sven Busschots, zeugenspecialist bij ForFarmers België geeft meer uitleg over de nieuwe inzichten: “De productieresultaten bij zeugen blijven stijgen. Met name het aantal geboren biggen is de laatste jaren nog gestegen. Dit is positief maar legt wel veel druk op de kwaliteit van de pasgeboren biggen. En het vraagt ook veel op vlak van management op zeugenbedrijven. Ook mogen we niet vergeten dat de zeugen zelf veranderd zijn. Zeugen zijn magerder geworden. Dit vraagt een aangepaste nutritionele aanpak. Een derde ontwikkeling in de markt is de schaalvergroting van de bedrijven. Op grotere bedrijven, waar vaak met personeel gewerkt wordt, is arbeidsgemak een belangrijk aandachtspunt.  En tenslotte is het steeds belangrijker om zeugenbedrijven te kunnen begeleiden en monitoren. We moeten daarom optimaal gebruik maken van de beschikbare data.”

Behoeften van zeugenhouders

Door deze ontwikkelingen focust ForFarmers op 4 punten in het vernieuwde NOVA concept.

Het eerste punt is conditieherstel en spekdikte opbouw in de dracht. “Zeugen die veel melk produceren en veel biggen spenen, verliezen in de kraamstal veel conditie. Daarnaast zien we dat op veel bedrijven de zoogduur toeneemt”, zegt Maarten van Horen, productmanager varkens bij ForFarmers België. “Dit betekent dat we na het dekken meer aandacht moeten besteden aan conditieherstel en spekdikte opbouw. Om dit op nutritioneel vlak beter te ondersteunen zijn de NOVA drachtvoeders aangepast. De aminozuren-energie ratio is veranderd waardoor het conditieherstel en de spekdikte opbouw vlotter verlopen." 

Een betere bigoverleving is het tweede focuspunt. Door het toegenomen aantal geboren biggen daalt het gemiddeld geboortegewicht. Veel biggen betekent ook een hoger risico op een te lage biest-opname. Kleinere biggen en een lagere colostrumopname verhogen de kans op allerlei problemen zoals diarree in de eerste levensweek. Biggen worden vaak besmet met kiemen die door de zeug uitgescheiden worden. Daarom heeft ForFarmers de samenstelling van NOVA Vital Lacto aangepast met als doel de bacteriële flora in de darm van zeugen te sturen.

Als derde punt besteedt ForFarmers veel aandacht aan het werkgemak. Het is heel belangrijk om in de kraamstal zo gemakkelijk mogelijk te kunnen werken. Dit betekent een snel verlopend werpproces, een vlotte start van de melkproductie en een goede voederopname van de zeugen. “Op dit vlak speelt de voedertoepassing een belangrijke rol”, geeft Sven Busschots aan. “Een te hoog voederschema betekent een hogere kans op het blokkeren van zeugen en daardoor een dip in voederopname. Daarom kiezen we voor een strak voederschema, laten we de zeugen rustig opstarten na het werpen en wordt het voederschema pas echt verhoogd als de gevoelige periode voor de zeugen na werpen voorbij is. Zeker voor grotere bedrijven met personeel is het van groot belang om volgens het opgegeven voederschema te werken.”

Het laatste focuspunt van de NOVA update is het gebruik van data. De gegevens van het zeugenmanagementprogramma hebben enorm veel waarde. Toch zien we op veel bedrijven dat deze cijfers te weinig gebruikt worden. “Veel cijfers hebben wil niet altijd zeggen dat er concreet mee gestuurd wordt”, vult Sven aan. “En daarnaast vraagt het ook veel tijd van de zeugenhouder. Wij gebruiken het ForFarmers hulpmiddel Agroscoop om onze klanten te ondersteunen. Agroscoop is een programma met een koppeling van de technische gegevens van de zeugenboekhouding. Deze koppeling wordt natuurlijk alleen in overeenstemming met de klant gemaakt. De ForFarmers adviseurs kunnen de technische gegevens inzien. Dit zorgt ervoor dat alle resultaten op het zeugenbedrijf zeer goed door de adviseur gevolgd kunnen worden. Daarnaast is Agroscoop een zeer goed hulpmiddel om verbeterpunten te analyseren. Ten slotte biedt Agroscoop ook de mogelijkheid om te benchmarken: zeugenbedrijven vergelijken met gemiddelden van de totale database. Zo kan er ook een selectie gemaakt worden op bijvoorbeeld type zeug.”

NOVA concept als totaalaanpak

Het NOVA concept is dus veel meer dan een assortiment zeugenvoeders. Hans Augustyns, sales manager varkens bij ForFarmers: “Het NOVA concept is erg succesvol. De technische resultaten van onze klanten zijn de laatste jaren duidelijk gestegen. En technische resultaten zijn een heel belangrijke economische parameter. Daarom willen we bij ForFarmers voorop blijven lopen. Innovaties zijn hierbij cruciaal. Het doel is om onze klanten steeds beter te ondersteunen met een totaalaanpak van kwaliteitsvoeders, de beste advisering en praktische hulpmiddelen zoals Agroscoop.”