Waar ben je naar op zoek?

ForFarmers lanceert nieuw internationaal zeugenvoerconcept 'NOVA'

Persbericht Persbericht30-5-2018

Toonaangevend onderzoek op basis van uitgebreide Europese veldproeven; een evolutie in de levensproductie van zeugen

ForFarmers heeft een nieuw voederconcept voor zeugen ontwikkeld met als naam NOVA. De NOVA-producten zijn ontwikkeld voor het voeren van zeugen en gelten in alle stadia van de vruchtbaarheidscyclus. Ze richten zich op een hoge melkproductie, technische topresultaten en een lange levensduur van de zeug. Uit uitgebreide  veldproeven blijkt dat NOVA verbeteringen voor de varkenshouder met zich meebrengt, via nieuwe voederprogramma's die eenvoudig toe te passen zijn. Met NOVA onderstreept ForFarmers dat het samen met zijn klanten wil werken aan het verbeteren van de gezondheid van dieren, aan een hogere efficiëntie en aan betere opbrengsten voor zijn klanten. ForFarmers lanceert NOVA in oktober in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en heeft hiermee dé ontwikkeling in huis op het gebied van zeugenvoeding in Noordwest-Europa.

Afbeelding: NOVA_MS_9719_edit

Ontwikkeld voor het leven

NOVA is specifiek ontwikkeld om zeugen de optimale nutritionele ondersteuning te geven in alle stadia van de vruchtbaarheidscyclus. Het nieuwe assortiment is gebaseerd op 6 unieke voerinnovaties met een effect op de prestaties, gezondheid en langleefbaarheid van hoogproductieve zeugen. Deze innovaties zijn ontwikkeld door het NIC (Nutritie en Innovatie Center van ForFarmers) en zijn het resultaat van internationale kennisbundeling. Het gaat hier onder meer om belangrijke kenmerken zoals de hoeveelheid ruwe granen en structuurvezels in het voer, die bijdragen aan de darmgezondheid, verteringsefficiëntie en het verzadigingsgevoel. De NOVA voeders zijn zeer uitvoerig in de pratijk getest. Op 38 proefbedrijven werden meer dan 5000 zeugen betrokken in de veldproeven en werden ruim 40.000 biggen bij geboorte en bij spenen gewogen. De veldproeven werden uitgevoerd op bedrijven met verschillende omstandigheden en verschillende genotypen. Met de informatie van de veldproeven kan er voor elke varkenshouder een optimaal voederprogramma opgesteld worden.

NOVA: een breed assortiment zeugenvoeders

Het NOVA assortiment bestaat uit verschillende voerlijnen voor dragende en lacterende zeugen. Dit ruime assortiment biedt de mogelijkheid om via voeder te sturen op de doelstellingen van de moderne zeugenhouder: vitale biggen bij de geboorte, hoge melkproductie, technische topresultaten, sterke en gezonde zeugen met een lange carrière. En dit alles zonder extra werk. Naast de dracht- en lactovoeders bevat het NOVA assortiment ook een pre lacto voeder (transitievoeder), een flush voeder en drie verschillende opfokvoeders. De opfokvoeders bieden voor opfokgelten de basis voor een lang en vruchtbaar leven.

NOVA sluit aan bij de behoeften van klanten

ForFarmers heeft samen met zijn klanten een aantal belangrijke doelstellingen bepaald voor het nieuwe NOVA concept: topresultaten, hoogste melkproductie en langleefbaarheid van zeugen. Deze doelstellingen zijn gebaseerd op de klantbehoeften en zijn bepalend voor het behalen van het hoogste rendement op een zeugenbedrijf.

"Door zich te richten op deze essentiële punten kunnen varkenshouders er zeker van zijn dat het nieuwe NOVA-voeder helpt bij de ontwikkeling van de voortplantingsorganen en het uierweefsel, en dat het zorgt voor een goede embryonale ontwikkeling. Het resultaat is niet alleen meer gezonde, levend geboren biggen, maar ook een groter aantal gespeende biggen, en een hoger speengewicht. Dit is het gevolg van een betere biestproductie en een hogere melkproductie", aldus Maarten van Horen, Product Manager Varkens bij ForFarmers België.

Het NOVA concept, bewezen resultaten in de praktijk

Gedurende een periode van 18 maanden werden de NOVA voeders ingezet op praktijkbedrijven. Op 38 bedrijven in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werden de NOVA voeders getest. De gegevens van meer dan 5000 zeugen zijn maandenlang gevolgd. De resultaten van de veldproeven zijn het bewijs van de topprestaties van de NOVA voeders:

  • 0,25 meer biggen per worp gespeend in de testgroep
  • 165 g zwaarder speengewicht
  • 12 % meer zeugen die 13 of meer biggen kunnen spenen

Ondanks de betere resultaten in de testgroep bleef de conditie van de zeugen in de lactatie behouden en werd er een hogere voederefficiëntie waargenomen. Bovendien werden de nieuwe voeders als zeer gebruiksvriendelijk ervaren. Extra prestaties zonder extra werk dus.

"De resultaten die we bij de NOVA voeders tijdens de veldproeven gezien hebben voldoen aan de doelstellingen die we hadden opgesteld en zijn dus een antwoord op de ontwikkelingen in de markt en op de veranderende behoeften van onze klanten. We hebben een uitgebreid assortiment met veel nutritionele innovaties dat toch eenvoudig toe te passen is op alle zeugenbedrijven, aldus Kurt Notteboom, Sector Manager Varkens België.