Waar ben je naar op zoek?

ForFarmers introduceert nieuw weidemengsel voor droge omstandigheden in het Topgrass assortiment

Persbericht Persbericht3-8-2022

Jarenlang onderzoek toont aan dat grassoorten verschillend reageren op droogte en dat sommige soorten in staat zijn onder droge omstandigheden door te blijven produceren. Eén van die soorten, een klimaat adaptief gras dat onder droge omstandigheden groen blijft, neemt ForFarmers nu op in haar assortiment. Het nieuwe weidemengsel Topgrass Hydro Power groeit bij droogte langer door, waardoor een ronde beregenen kan worden uitgespaard.

Het grasveredelingsbedrijf DLF startte een onderzoeksproject naar de ontwikkeling van droogteresistentere grassen met meer en diepere beworteling. Deze onderzoeksfaciliteit in Denemarken, RadiMax, ging van start in 2016. De exclusieve samenwerking tussen DLF en ForFarmers zorgt ervoor dat ForFarmers de in dit project opgedane kennis en geselecteerde rassen kan toepassen bij het samenstellen van haar TopGrass-mengsels.

Droogtetolerantie-index

Het RadiMax onderzoek heeft grote verschillen aangetoond in droogtetolerantie van grassen. Deze tolerantie bestaat uit zowel bovengrondse als ondergrondse eigenschappen, waarbij de ene soort een betere bovengrondse tolerantie (rust, slaap, verdroging en de mate van vorming van een waslaag) heeft, een andere soort een betere ondergrondse tolerantie (wortelmassa en snelle wortelgroei). ForFarmers heeft de resultaten uit het onderzoek omgezet naar een droogtetolerantie-index (DTI) voor de verschillende grassoorten. Op basis van deze DTI is een speciaal mengsel voor droge omstandigheden samengesteld, de TopGrass Hydro Power.

Afbeelding: ForFarmers TopGrass HydroPower persbericht_inline (1)

Topgrass Hydro Power heeft diepe beworteling

Afbeelding: Graswortelontwikkeling (1)
Een belangrijke component van dit mengsel is Powergrass, speciaal voor ForFarmers uitgeselecteerde Festuloliums. Powergrass is dusdanig doorgeselecteerd dat de voederwaarde grotendeels behouden blijft, maar de productie aan droge stof en eiwit ruim boven de doorsneemengsels ligt. Met als grote voordeel dat Power Grass ook onder droge omstandigheden goed blijft groeien. En daardoor draagt Topgrass Hydro Power meer bij aan de opbouw van organische stof in de bodem én ook aan het waterbufferend vermogen. Ook de nutriëntenopname is beter, waardoor er minder uitspoeling optreedt.

Mengsels op basis van unieke ForFarmers voederwaardekenmerken én bewezen rendement

Afbeelding: Droogtetolerant stempel
Met het Topgrass assortiment van ForFarmers wordt kiezen makkelijk afhankelijk van het gewenste resultaat en rendement. Elk van deze mengsels op basis van de unieke ForFarmers voederwaardekenmerken, MELK (energie) en WDE (darm verteerbaar eiwit), worden samengesteld om daarmee een maximale melkproductie uit ruwvoer te realiseren. Berekeningen door het Nutritie- en Innovatiecentrum van ForFarmers tonen aan dat het financiële voordeel van Topgrass ten opzichte van een gemiddeld mengsel in de markt circa 50 euro per hectare per jaar bedraagt.

Bekijk de video van VeeteeltGras: Onderzoek naar droogtetolerantie bij grasmengsels