Waar ben je naar op zoek?

Fitte kuikens door slimme schakelmomenten in voer

Ingelmunster, 1 april 2019

ForFarmers introduceert een nieuw voerconcept voor vleeskuikens: Apollo. Het concept is speciaal ontwikkeld voor fitte kuikens die gezond en efficiënt groeien, en kenmerkt zich door slimme schakelmomenten: geen voerwisseling op momenten met risico op ent-reacties en op die dagen dat coccidiose vaak waarneembaar is. Apollo bevat een Pro-Start, speciaal voer voor de eerste week van het kuiken.  

Apollo is tot stand gekomen na een intensief R&D-traject van het Nutrition Innovation Center, gepaard met uitvoerige testen op vleeskuikenbedrijven in Noordwest Europa. Hieruit blijkt een vlakkere eiwit- en energiebehoefte in de groeifase ten opzichte van enkele jaren geleden. Met de introductie van Apollo sluit het voerprogramma aan bij de behoeftes van het moderne gangbare vleeskuiken.

Een goede start

Randvoorwaarde voor een gezonde en efficiënte groei van vleeskuikens, en uiteindelijk de beste resultaten voor de vleeskuikenhouder, is een goede start van de kuikens. Met de Pro-Start, een vast onderdeel van alle Apollo voerreeksen, krijgen vleeskuikens in de eerste week alles wat ze nodig hebben, essentieel voor die goede start. Het resultaat is een soepelere opstart en het zorgt bovendien voor een betere voerderconversie.

Afbeelding: schakelmomenten groot

Slimme schakelmomenten

Een voerschakeling kan stress veroorzaken bij een kuiken. Door slimme schakelmomenten verkleint Apollo de kans op stress en ziekte bij de kuikens. “Apollo kent geen voerwisselingen op momenten dat ent-reacties kunnen optreden of wanneer de coccidiosedruk hoog is,” aldus Gerry De Hertefelt, Product Manager Pluimvee ForFarmers. “Doordat de kuikens van dag 15 tot circa dag 27 dezelfde grondstoffen, nutriënten, vitaminen en mineralen krijgen, lieten de testbedrijven een betere vertering in met name de tweede en derde week zien. Het resultaat is een betere voederconversie, droger strooisel en een nog betere voetzoolscore.”

Drie voerreeksen voor fitte kuikens

Alleen fitte kuikens leveren topprestaties. Daarom voorziet Apollo de vleeskuikens in elke fase van de juiste voedingsstoffen, zoals voor elke fase de juiste balans in aminozuren en energie, specifieke vezels, hele tarwekorrels en de juiste niveaus van vitaminen en mineralen. De Hertefelt: “Dit is door onze nutritionisten speciaal samengesteld ten behoeve van een gezonde maag- en darmflora, sterk beenwerk en gezonde voetzolen.”

De gezondheid van de kuikens bepaalt het uiteindelijke resultaat en werkgemak voor de vleeskuikenhouder. Met Apollo ondersteunt ForFarmers haar pluimveehouders het antibioticagebruik verder te reduceren. Apollo kenmerkt zich door drie voerreeksen, afgestemd op de behoeften en verschillende bedrijfsstrategieën van de vleeskuikenhouder, met voor elke reeks de Pro-Start en slimme schakelmomenten.