Het Nutritie & Innovatie Centrum (NIC) van ForFarmers onderzocht de toepassing van een vezel- en eiwitaanpak in de biggenvoeders. Jan Fledderus, Innovatiemanager Biggen, licht de bevindingen toe: “Uit diverse onderzoeken blijkt dat specifieke, structuurrijke vezels zorgen voor een betere opbouw van de voedselbrij in de maag. De spijsverteringssappen blijven door die vezels beter onderin de maag. Daardoor is er minder kans op zuuraantasting van de hoger gelegen, gevoelige delen van de maag.”
De vezels zorgen er bovendien voor dat de biggen het voer gelijkmatig opnemen en dat de passage van de voedselbrij van de maag naar de darm trager verloopt. “Spijsverteringssappen kunnen zo beter inwerken op de voedselbrij en met name de eiwitten worden daardoor beter verteerd. De varkenshouder ziet dat terug in de vitaliteit van de biggen. Daarnaast blijkt uit proeven dat het vernieuwde VIDA-voer tevens een hogere groei per dag oplevert (gemiddeld +14 gram/dag) en een scherpere voederconversie (gemiddeld -0,02 kg voer/kg groei).”
De verbeterde eiwitaanpak leidt ook tot een betere mestconsistentie. Fledderus verklaart dit als volgt: “We hebben de toepassing van hoogwaardige, bewerkte eiwitbronnen en het gebruik van ammoniabinders onderzocht. Door de eiwitrijke grondstoffen ultrafijn te malen en te ontsluiten worden deze beter verteerd. De ammoniabinders binden de schadelijke stoffen die vrijkomen uit onverteerde eiwitresten. Zo kunnen die schadelijke stoffen de darmflora niet aantasten.”