Tips For Farmers29-8-2022
Wanneer is de tijd rijp om uw maïs te hakselen? Dit moment is op sommige percelen nu al het geval. De maïsoogst komt dus eerder dan u denkt. Bepaal het juiste moment in drie stappen.
De warme en droge weersomstandigheden van afgelopen weken (en daardoor droogtestress) kunnen het rijpingsproces van maïs hebben versneld. Op percelen met een hoog organisch stofgehalte treedt droogtestress minder snel op, daardoor kan de plant langer doorgroeien en zal de afrijping later starten. Ook wanneer u het perceel heeft beregend of er veel regen is gevallen, zal de plant langer doorgroeien en de afrijping later starten. Tot slot is het maïsras bepalend voor de snelheid in afrijping.
Een optimaal rantsoen voor geiten krijg je bij maïs met 32% tot 35% drogestof. Wat zetmeel betreft ga je het liefst voor een maximaal rijpe korrel, maar dat kan soms leiden tot een te hoog totaal aan drogestof. Daarom is het zaak om zowel stengel en blad als de kolf te beoordelen op drogestof en vervolgens te bekijken hoe je uitkomt. Dus: ga het maïsperceel in en bekijk wat je daar ziet.
Niet alleen per regio, maar ook binnen een bedrijf kan het rijpheidsstadium verschillen. Dit kan zelfs betekenen dat u voor het beste resultaat voor de keuze komt te staan om meerdere oogstmomenten te kiezen.