Waar ben je naar op zoek?

Stefan’s Goat Farm, een gloednieuwe geitenboerderij

Sectornieuws Sectornieuws24-8-2020

De vraag naar geitenmelk is groot en dat hebben Stefan Vanoverschelde en zijn vrouw Annie Demuynck uit Middelkerke heel goed opgemerkt. Jarenlang hadden ze een slagerij in Middelkerke, maar toen een bouwpromotor een bod deed op hun pand, hebben ze hun leven over een andere boeg gegooid. Ze besloten om te stoppen met de slagerij en te starten met een geitenboerderij. Over een carrièreswitch gesproken.

Afbeelding: afbeelding p 8 Stefans Goat Farm 2 _ Stefan en Beau_edit
Stefan en zijn zoon Beau, die heel vaak een handje toesteekt op het bedrijf

Vlotte opstart met advies van ForFarmers

“Toen we beslist hadden om ons huis en de slagerij te verkopen, hebben we toch wel even moeten nadenken over hoe onze toekomst er ging uitzien. Uiteindelijk hebben we eind 2017 beslist om op de oude boerderij van mijn ouders te starten met het melken van geiten. We kenden er helemaal niets van, maar dat hield ons zeker niet tegen”, begint Stefan. “Om te kunnen starten met een geitenmelkerij, heb je uiteraard kennis nodig over het vak. Op die manier zijn we in contact gekomen met het Capri-team van ForFarmers. Het vertrouwen was er meteen en de adviseur van ForFarmers heeft ons in alles begeleid. Ik kreeg van Brecht Dewulf, ons eerste aanspreekpunt bij ForFarmers, het advies om eerst stage te lopen op een ander geitenbedrijf. Zij hebben dan voor mij een geitenbedrijf uitgekozen. Dat is voor mij een hele leerrijke periode geweest. Al doende leert men nog altijd het best”, aldus Stefan. “Naast een stageplek vinden, heeft ForFarmers ons ook geholpen om in contact te komen met een Nederlandse afnemer voor onze geitenmelk. Dat is natuurlijk heel belangrijk, maar in deze tijden niet zo moeilijk. De vraag naar geitenmelk is namelijk heel groot. Die Nederlandse afnemer heeft ons dan ook meteen gegarandeerd dat we zeker mogen zijn van onze afzet”, aldus Stefan. “Ook bij de bouw van onze geitenstal en bij de zoektocht naar goede geiten en lammeren, heeft ForFarmers ons perfect begeleid. Uit al deze zaken blijft dus heel duidelijk dat ze veel meer zijn dan een veevoederfabrikant alleen”, benadrukt Stefan.

Afbeelding: afbeelding p 9 Stefans Goat Farm 1_edit
Stefan startte in augustus 2019 met de bouw van de stal en in december 2019 is hij al begonnen met melken

Van opfok, voeding en transitie tot kwalitatief ruwvoer

“Voor de opfok van onze lammeren komt Hanke Karreman, geitenspecialiste bij ForFarmers, op regelmatige basis langs om ons met raad en daad bij te staan. Voor ons is alles nieuw, dus we kunnen de praktijktips heel goed gebruiken. Zo heeft ze ons geleerd hoe we biest moeten geven aan de lammeren en hoe we de drinkautomaat het beste kunnen afstellen. Bovendien gaf ze ons informatie over het juiste speenmoment en hielp ze zelfs met het wegen van de lammeren. Naast al deze praktijktips, zorgt Hanke ook voor een passend rantsoen voor onze lammeren. Tot ongeveer 8 weken krijgen onze lammetjes de kunstmelk VitaMilk Capri Solide en daarna gaan we over op het Vita Capri Opfokassortiment.”

“Al onze geiten zitten volgens productiegroep opgedeeld in de stal. Hanke maakt voor elke groep een aangepast rantsoen en waar nodig doet ze ook aanpassingen. Op die manier slagen we erin om het meest optimale resultaat te behalen. Het rantsoen bestaat uit grasklaver, perspulp, bierbostel en stro aangevuld met krachtvoer. Ook onze zoon Beau is al heel goed betrokken bij al deze processen. Het is heel leuk om te zien dat hij meedenkt met ons. Zo was het zijn idee om een automatisch voersysteem te installeren. Met dat systeem krijgen onze geiten meerdere keren per dag vers voer aangeboden.”

“Ook tijdens de transitieperiodes van onze geiten kunnen we steeds rekenen op passend advies van ForFarmers. Vier weken voor het aflammeren én vier weken erna, krijgen de geiten Capri Transitie Korrel. Hierdoor zijn onze geiten goed fit bij het aflammeren, komen nageboortes goed af en starten de geiten ook weer vlot op. Bovendien kunnen we de uitval ook steeds tot een minimum beperken. De lammeren zijn hierdoor ook goed ontwikkeld en zeer vitaal bij de geboorte.”

“Tot slot is een goed ruwvoermanagement van groot belang. ForFarmers helpt ons bij het maken van een goed ruwvoerplan. Hierbij geven ze ons ook een aangepast bemestingsadvies, zodat we het ruwvoer krijgen dat perfect past in het rantsoen van onze geiten”, besluit Stefan.

Heeft u ook interesse in de melkgeitensector?

Wenst u graag meer informatie of denkt u erover na om ook te starten als melkgeitenhouder? Aarzel dan zeker niet om vrijblijvend contact op te nemen met onze geitenspecialist Brecht Dewulf via brecht.dewulf@forfarmers.eu of +32 498 15 33 00