Waar ben je naar op zoek?

Indrukwekkende studiereis naar Rusland

Sectornieuws Sectornieuws13-12-2019

Van maandag 14 tot en met zaterdag 19 oktober ging ForFarmers met een veertigtal geitenhouders uit Nederland, België en Duitsland op studiereis naar Rusland. Een kleine impressie.

De reis begon in Sint Petersburg, vanuit hier werden een aantal geitenbedrijven van verschillende groottes en managementstijlen bezocht. Voor veel deelnemers werd hiermee bevestigd hoe goed de geitensector in Nederland georganiseerd is. Bezoek aan vakgenoten werd afgewisseld met culturele uitstapjes, waaronder een bezoek aan de beroemde Hermitage.

Afbeelding: Rusland (5)

In the middle of nowhere

Vanuit Sint Petersburg ging de groep met de trein naar Moskou. Dit leverde schitterende beelden van het landschap op. Ook in deze regio werden een aantal geitenbedrijven en een zuivelaar bezocht. Een bijzondere ervaring was het bezoek aan een pas gestarte geitenhoudster die in the middle of nowhere land had gekocht, waar nog geen weg doorheen liep. Dus gingen we via een wandeling van anderhalve kilometer en aansluitend in groepjes in een oud Russische busje door het moerasachtige gebied naar de geiten en terug.

Afbeelding: Rusland (4)

Cultuur opsnuiven

Op het platteland werd tevens 'het Vaticaan van de Russische Orthodoxe kerk' bezocht; een schitterende verzameling gekleurde kerken binnen een stadsmuur. Ook genoot de groep van een diner tijdens een boottocht door Moskou en mocht een bezoek aan de mooie metrostations en het Rode Plein met al haar pracht en praal niet ontbreken. Het was een intensieve maar zeer succesvolle en indrukwekkende studiereis.

In de decembereditie van Vakblad Geitenhouderij volgt een uitgebreid verslag van één van de deelneemsters.

The Future Of Farming logo