André en Karin Wouters uit Hulten zijn ambassadeur van de ForFarmers duurmelkaanpak. Zij hebben goede ervaringen met de tips en adviezen die de geitenspecialisten van ForFarmers ze geven. Karin: “Het is fijn dat ForFarmers meerdere specialisten in huis heeft. Technisch geitenspecialist Jan de Kort is ons eerste aanspreekpunt, hij geeft advies over voeding en bedrijfsmanagement, maar als we gerichte vragen hebben over bijvoorbeeld de opfok, dan schakelt Jan opfokspecialist Julia Geurts in. En ons ruwvoerplan stemmen we af met teeltspecialist Ron Vennix. We krijgen bij specifieke onderwerpen dus advies van de specialist die zich op dit onderwerp heeft gespecialiseerd. Dit is positief voor ons bedrijfsresultaat!”
André: “Driekwart van de melkgeiten, dat komt neer op zo’n 750, zijn duurmelkers. Nadat de éénjarige geiten voor het eerst hebben gelammerd, komen ze in de groep duurmelkers en melken we ze twee jaar door. Daarna gaan deze geiten weer bij de bok en na het lammeren, blijven ze de rest van hun tijd bij ons duurmelkgeit. De gemiddelde leeftijd van onze geitenstapel is 4,5 jaar. Deze leeftijd willen we graag verhogen, maar we zijn momenteel sterk aan het selecteren, omdat we de gemiddelde melkproductie per geit omhoog willen hebben. De melkproductie lag langere tijd rond de 1.150 kg melk per geit, maar stijgt nu richting de 1.300 kg meetmelk.”
André: “We sturen hierop via voeding en fokkerij. Qua fokkerij kiezen we voor bokken die een positieve vererving hebben voor vet- en eiwit. Hier sturen we meer op, dan op melkproductie. En de melkproductie houden we op peil door goed ruwvoer te verstrekken, ruwvoer met voldoende eiwit. Ons ruwvoerplan bespreken we met teeltspecialist Ron Vennix. Samen bekijken we wat er afgelopen jaar goed ging, wat er beter kan en Ron adviseert ons over de juiste bemesting en het juiste maaimoment. Iedere vijf jaar vernieuwen we een graslandperceel. We verbouwen dan een jaar vezelhennep, een mooie structuurbron, op dat perceel en daarna komt er weer gras. In samenspraak met Ron beslissen we welk grasmengsel er wordt gezaaid. De laatste jaren is dat TopGrass Smakelijk geweest.”
ForFarmers' teeltspecialist Ron Vennix heeft Wouters het volgende geadviseerd:
André: “We geven ze graskuil, perspulp, vezelhennep, bierbostel en krachtvoer – Capri Supplementbrok Proteïne als eiwitcorrectie, Capri Supplementbrok Bravo als lokbrok in de melkstal en afhankelijk van de melkproductie nog Capri Prima Vitaal en Capri Lipo+. Het is belangrijk dat de duurmelkgeiten niet te vet worden, daarom zijn we sinds deze zomer gestopt met het bijvoeren van mais. We merken dat de geiten goed blijven produceren, ze laten jaarrond een constante melkproductie zien.”
Karin: “Duurmelkgeiten zijn net baby’s, rust, reinheid en regelmaat is heel belangrijk. Dit betekent dus op gezette tijden melken en voeren. Direct na de ochtendmelking worden de geiten gevoerd. In de geitenstal brandt van 6.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds licht, minimaal 200 lux. Daardoor blijven de geiten actief. Afgelopen zomer hebben we circulatieventilatoren in de stal gehangen, zodat de temperatuur niet te ver omhoog schiet. In de winter houden we de stal warmer, door te sturen met de zijgordijnen (lumitherm).”
De basis van een goede duurmelkgeit wordt al in de opfok gelegd. Wat is jullie opfokstrategie? Karin: “De pasgeboren lammeren krijgen standaard geitenbiest en worden gehouden in een opfokstal die mechanisch geventileerd is. We willen lammeren van de melkgeiten die het duurmelken goed aankunnen. Alleen de geiten die zowel het eerste als het tweede jaar goed geproduceerd hebben, worden gedekt voor nakomelingen.”
André en Karin Wouters zijn in 1987, als één van de eerste ondernemers in Nederland, geiten gaan houden. Ze begonnen toen met 50 dieren, zijn in de loop der jaren gegroeid naar 250, naar 400 en sinds 2006 zijn ze op een nieuwbouwlocatie, gestart met 1.000 nieuwe geiten. Het bedrijf is sindsdien dubbel ziektevrij.
De geiten worden gemolken in een 64-stands carrousel van Fullwood. De gemiddelde jaarproductie ligt momenteel op 1.296 kg meetmelk per geit met 4,14% vet en 3,49% eiwit.
Wilt u inzicht in het verdienpotentieel van uw gehele bedrijfsmanagement: van opfok – dekstrategie tot duurmelkaanpak? Vraag dan bij uw geitenspecialist of dealer om een Capri Productiescan. Laat hieronder via de oranje button uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op.
Vrijblijvend Capri Productiescan aanvragen
Bereid je goed voor op de komende opfokperiode. Staat alles klaar, is er melkpoeder op voorraad? De basis voor een gezonde melkgeit wordt direct na de geboorte gevormd.
In deze video geeft geitenspecialist Jorg van den Hurk tips om de melkproductie bij uw duurmelkgeiten via voeding op peil te houden.
Contact opnemen
Inschrijven