Waar ben je naar op zoek?
1

Tip 1: Stimuleer de ruwvoeropname

Nu de geiten weer meer voer gaan opnemen hebben sommige dieren de neiging om zich in korte tijd flink te overvreten: slush feeding. Hebben ze bovendien de mogelijkheid om te selecteren, dan is de kans groot dat ze een overmaat aan krachtvoer opnemen. Dit heeft veelal diarree tot gevolg, zeker als het krachtvoer zetmeel- of eiwitrijk is. Dit kun je voorkomen door te sturen op ruwvoeropname, hiermee krijgt de pens een veilige vulling. Blijf daarnaast, gedurende minimaal 5-7 dagen, voldoende buffer voeren, daarmee houd je het pensmilieu stabiel.

2

Tip 2: Geef extra mineralen, vitaminen en sporenelementen

Ook de weerstand en vruchtbaarheid worden negatief beïnvloedt in perioden van hittestress. Geef de geiten daarom tijdelijk extra mineralen, vitaminen en sporenelementen. Met een kuur van tien dagen 10-20 gram Univit Preventie per geit per dag, worden de eventueel ontstane tekorten direct aangevuld. Deze kuur is zeker aan te bevelen voor de geiten die bij de bok gaan of geïnsemineerd worden.

3

Tip 3: Geef extra aandacht aan de opfoklammeren

Let ook goed op de opfoklammeren, deze kunnen zich na een warme periode met matige voeropname ook gaan overvreten. Geef indien mogelijk beperkt krachtvoer en verstrek gedurende een week 5-10 gram van een buffer of van een product als Univit Preventie of Univit Capri.

Overleg met uw geitenspecialist wat de beste aanpak is voor uw bedrijfssituatie.