Que cherchez-vous?

Te lage drinkwaterkwaliteit op veel varkensbedrijven

Saviez-vous que... Saviez-vous que...21-2-2018

De wateropname van biggen is twee à drie keer zo hoog als de voederopname. Toch zien we op veel varkensbedrijven dat de drinkwaterkwaliteit te wensen overlaat. Regelmatig controleren is dus de boodschap, en niet enkel op microbiologische parameters. Ook de samenstelling van het water is belangrijk. Als het water niet aan de kwaliteitseisen voldoet, is een behandeling aangewezen. Zo kan u een microbiële besmetting (gisten, schimmels, bacteriën) aanpakken met Selko-pH. Het synergistische mengsel van organische zuren in Selko-pH verbetert de microbiële kwaliteit van het water door de bacteriële groei van coli’s, salmonella, gisten en schimmels af te remmen. ForFarmers verdeelt Selko-pH trouwens ter ondersteuning van de VIDA-voeders om ook uw biggen gezond te houden met minder medicatie.

Naast een behandeling van het water moet het drinkwatersysteem ook grondig bekeken worden. We geven u enkele aandachtspunten mee:

  • Spoel regelmatig de leidingen, vooral na een periode van leegstand.
  • In water van 20° C of meer is de bacteriegroei hoog. Stilstaand water in leidingen is dus een risico.
  • Voor nieuwbouw is het zeer belangrijk om een waterplan te maken. Hierbij ga je uit van de waterbehoefte van de dieren aan de laatste nippel. Dit bepaalt de nodige diameter van de toevoerleidingen.
  • Het nodige debiet van een drinknippel in de biggenbatterij is 500 ml per minuut. In een vleesvarkensstal is dat maximaal 700 ml per minuut.
Afbeelding: drinkwater varkens
The Future Of Farming logo