Maar fijn malen heeft ook nadelen. Denken we aan maagzweren. Fijngemalen voer vormt namelijk een egale, dunne soep in de maag waardoor de pH in de hele maag daalt, ook in het bovenste gedeelte van de maag waar het slijmvlies niet bestand is tegen zuur. Hierdoor ontstaan maagzweren, vaak bij de slokdarm. Door het voer grover te malen voorkomt u dit: u zorgt ervoor dat de pH van de voedselbrij bovenin het gevoelige deel van de maag wat hoger is en vermijdt irritatie. Daarnaast geeft het grovere voer meer substraat voor de dikke darm. Maar grover malen kan ook een effectieve manier tegen salmonella zijn: bacteriën worden door de lagere pH effectiever gedood.
Op één van de ForFarmers-proefbedrijven deden we een test. Een deel van de gerst werd grof gemalen. De rest van de grondstoffen fijn gemalen. Daarna pelleteerden we het voer. De proefgroep met de grof gemalen gerst liet dezelfde groei, voeropname en voederconversie zien als de controlegroep. Maar de score voor maagzweren was duidelijk lager: van 2,6 versus 4,1 op een schaal van 0 tot 7.