Que cherchez-vous?

Hoe herkent u goed gras?

Saviez-vous que... Saviez-vous que...16-5-2018

Werken aan beter grasland begint met het beoordelen van de kwaliteit van de percelen. Op het eerste gezicht is niet te zien of de grasmat goed of slecht is: goed gras is groen, slecht gras ook. 

"Voor een goede beoordeling zult u regelmatig door de weide moeten lopen", zegt Paul Hannink, ruwvoerspecialist bij ForFarmers. "Trek op verschillende plekken wat gras omhoog en bekijk het voetje van de grassen. Gewenste grassen zoals Engels raaigras, Italiaans raaigras en Rietzwenk hebben een rood voetje. De meeste ongewenste grassen hebben een wit voetje. Alleen het gewenste gras Timothee heeft ook een wit voetje."

Een tweede indicatie is de dichtheid van de zode, te zien aan het aantal open plekken in de zode en de hoeveelheid gewenste grassen per handpalm. Zo geldt bij Engels raaigras als vuistregel: één goede spruit per handpalm. Open plekken zijn vaak het gevolg van te zware snedes. Hannink: "U heeft dan te maken met te lang gras dat doodgaat en waar onkruid voor in de plaats komt. Zo krijgt u een holle zode en een te lage dichtheid van goed gras."

Vernieuwen of doorzaaien?

De verhouding witte en rode voetjes en de dichtheid van goed gras laten zien hoe het met de kwaliteit van de grasmat gesteld is. Bij meer dan 80 procent goed gras is ingrijpen niet nodig. Bij minder dan 80 procent goed gras is het de vraag of u kan volstaan met doorzaaien of dat vernieuwing van de grasmat noodzakelijk is. 

Afbeelding: Gras

Ook interessant

The Future Of Farming logo