Saviez-vous que...16-5-2018
Werken aan beter grasland begint met het beoordelen van de kwaliteit van de percelen. Op het eerste gezicht is niet te zien of de grasmat goed of slecht is: goed gras is groen, slecht gras ook.
"Voor een goede beoordeling zult u regelmatig door de weide moeten lopen", zegt Paul Hannink, ruwvoerspecialist bij ForFarmers. "Trek op verschillende plekken wat gras omhoog en bekijk het voetje van de grassen. Gewenste grassen zoals Engels raaigras, Italiaans raaigras en Rietzwenk hebben een rood voetje. De meeste ongewenste grassen hebben een wit voetje. Alleen het gewenste gras Timothee heeft ook een wit voetje."
Een tweede indicatie is de dichtheid van de zode, te zien aan het aantal open plekken in de zode en de hoeveelheid gewenste grassen per handpalm. Zo geldt bij Engels raaigras als vuistregel: één goede spruit per handpalm. Open plekken zijn vaak het gevolg van te zware snedes. Hannink: "U heeft dan te maken met te lang gras dat doodgaat en waar onkruid voor in de plaats komt. Zo krijgt u een holle zode en een te lage dichtheid van goed gras."